Operaţii amânate la Institutul Regional de Oncologie din cauza crizei de sânge

Data publicării:
exterior iro

Georgeta Zamfir a fost diagnosticată, în urmă cu o lună, cu cancer de col uterin. Femeia este la limita răbdării pentru că de trei zile operaţia este amânată pentru operaţie din lipsă de sânge. Se teme că starea de sănătate i se va înrăutăţi.

"Din zi în zi domnul doctor îmi spune aşteptaţi că nu avem sânge, ne pegătim cu sânge şi după aia fixăm ziua când o să vă operăm, boala înaintează în noi," povesteşte pacienta.

Chirurgii se confruntă cu această lipsă de sânge de aproape o lună, de când a început perioada de concedii, iar numărul donatorilor se înjumătăţeşte.

"Din cele 15-20 de intervenţii chirurgicale care se efectuează zilnic, aproximativ 3-4 operaţii sunt amânate din cauza din cauza acestei lipse de sânge. Bineînţeles, la noi la instituţie se fac intervenţii chirurgicale mari care au nevoie de o rezervă de sânge Amânând pacienţii de la o zi la alta cresc şi costurile de spitalizare," a explicat Iulian Radu, medic primar chirurg.

Pacienţii fac apel la oamenii cu suflet mare să doneze sânge pentru a-i salva.

"Pe lângă faptul că se pierd oportunităţi reale de însănătoşire, se amână însănătoşiri şi se pierd resurse foarte mari pentru că omul în loc să stea 3 zile, 5, 7, stă cu 7 zile în plus," a spus Ioan Azoiţei, pacient.

Zilnic, la Centrul de Transfuzii Sanguine vin câte 40 de donatori, deşi necesarul este de 80.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri