Paradox pe piaţa imobiliară: Locuinţele noi se ieftinesc, cele vechi se scumpesc

Data publicării:
BLOCURI VECHI SI NOI IASI

În Iaşi, locuinţele vechi s-au scumpit cu 1,1%, astfel că preţul unui metru pătrat a crescut de la 746 de euro la 754 de euro. În schimb, pentru imobilele nou construite, Iaşul a înregistrat cea mai mare scădere, de 6,3 la sută, de la 971 de euro la finele lui ianuarie la 910 euro pe metrul pătrat util. Pretul a fost reglat de cerere, spun expertii imobiliari

„Iaşul se măreşte, asta înseamnă că blocurile noi, o parte din ele, încep să se construiască din ce în ce mai periferic. Sigur, acolo lipsesc şcoli, lipsesc grădiniţe, lipseşte infrastructura, e noroi, e mai trist. Atunci, ei, ca să poate vinde acele locaţii în detrimentul pieţei second, trebuie să lase la preţ,” explică Paul Tehuţu, agent imobiliar.

Cei aflați în căutarea unei locuințe mărturisesc că deşi blocurile noi sunt mai spaţioase, le preferă pe cele vechi pntru că sunt în zone mai bune, dar şi pentru că li se par mai rezistente.

„Asta este practic întrebarea tuturor cumpărătorilor din ziua de astăzi: să mă duc pe bloc nou, uşor periferic, în acelaşi buget sau să iau ceva mai bine poziţionat, dar mai vechi? Trebuie să fiu mai atent şi la alţi factori decât cei care îi văd efectiv - gresie, faianţă, parchet,” atenționează agentul imobiliar. 

Sunt însă și destui potenţiali cumpărători atraşi de dotările din blocurile noi.

La Iași cele mai căutate apartamente noi sunt cele cu două camere. Prețul unei astfel de locuințe pornește de la 50.000 de euro şi ajunge până la 80.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri