Sari la conținut

Pelerinaj la moaştele Cuvioasei Parascheva. Bisericile oferă cazare gratuită, iar hotelurile la preţuri între 50 şi 900 lei

"Avem camere la etaje şi la mansardă, cameră cu paturi suprapuse, în care pot fi cazaţi un număr de 6, 8 până la 10 persoane," aşa îşi aşteaptă musafirii biserica Sfâtul Lazăr din Iaşi, care anul acesta va caza gratuit pelerini veniţi din întreaga ţară.

"În această perioadă de să zicem 5, 6,7 zile, în preajma sărbătorilor Cuvioasei Parascheva, se perindă aici la biserica noastră, la acest aşezământ social un număr de 350 de pelerini, pe care noi îi primim, îi cazăm bineînțeles pe rând, pentru că spațiul de cazare nu ne permite," mai spune preot Dumitru Toma, paroh Biserica "Sf. Lazăr" Iaşi.

Credincioşii vor fi găzduiţi în centrul social care aparţine bisercii. De regulă, aici nu pot înnopta mai mult de 40 de persoane, dar în această perioadă, pelerinii se vor îngrămădi şi câte 10 în cameră. Alți turişti au posibilitatea de a înnopta la hoteluri de patru stele, unde cu greu se mai găsește o cameră liberă.

"Undeva la 75 la sută sunt pelerini, 25 la sută corporatiști," spune Marius Giuvernea, director de marketing hotel.

Prețurile de cazare în Iași pornesc de la 50 de lei pe noapte, pentru o cameră single, într-un hotel de două stele şi pot urca până la peste 900 de lei, în apartamentele de lux ale hotelurilor de patru stele.