Proiect european, birocraţie românească. O groapă de gunoi modernă stă închisă de jumătate de an

Data publicării:
GROAPA DE GUNOI BOTOSANI

Groapa de gunoi de la Stăuceni a fost preluată de Consiliul Județean Botoșani de la constructor în toamna anului 2014. Din cauza birocraţiei, proiectul de management al deșeurilor nu s-a finalizat însă nici acum.

Depozitul de deșeuri de aici din localitatea Stăuceni este în acest moment în conservare. Instalațiile pentru prelucrarea gunoiului nu au fost niciodată pornite iar toate utilajele sunt trase pe dreapta.

"Au fost chestiuni care au ținut mai degrabă de găsirea unei formule de operare și anume s-a optat pentru o taxă unică cu precizArea că discutăm de o taxă pe mediul uban și pe mediul rural. Lucrurile astea au făcut ca partea de birocrație să spunem, să întârzie oarecum cu câteva luni," a spus Gheorghe Sorescu, vicepreședinte CJ Botoșani.

Ca să deblocheze lucrurile, autoritățile spun că în următoarea ședință de Consiliu Judetean vor aproba documentațiile necesare pentru licitaţia de desemnare a firmei care se va ocupa de gestionarea deşeurilor în Botoşani.

Gheorghe Sorescu, vicepreședinte CJ Botoșani: "La groapa de la Stăuceni se aprobă pe 26, este forma finală a draftului, toate documentele sunt elaborate, dacă se aprobă în ședința de consiliu, le scoatem la licitație după carear trebui să nu fie probleme."

În cazul în care rezultatul licitației va fi contestat, administrația județeană va intra în impas. Și asta pentru că utilajele și instalațiile vor ieși din garanție iar costurile repornirii lor vor fi suportate din banii publici. Costuri suplimentare vor fi percepute și în momentul în care gunoiul depozitat acum pe platforme temporare, va trebui relocat la depozitul modern de la Stăuceni.

"După calculul nostru, cam în jur de 100 de lei pe tonă. La ora actuală dacă o luăm așa avem peste 80.000 de tone depozitate," a spus Simion Drelciuc, director Urban Serv Botoșani.

Sistemul integrat de management al deșeurilor din Județul Botoșani este un proiect de 143 de milioane de lei finantat de Uniunea Europeană. Constucția depozitului de la Stăuceni este parte a acestui proiect prin care s-a intenționat colectarea selectivă și depozitarea controlată a gunoiului din tot județul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri