Sari la conținut

Sprijin pentru Iași de la elevi străini. Tinerii din Turcia și Polonia susțin candidatura de Capitală Europeană

Timp de o săptămână, la Şcoala Gimnazială Petru Poni, 25 de elevi şi profesori din Turun- Polonia si Istanbul-Turcia vor participa la un proiect menit sa pregătească Iaşul pentru Titlul de Capitală Culturală Europeană in 2021.

"Iaşul are multe premiere culturale şi atunci ne bazăm pe acest brand de primă universitate, primul teatru, cele mai multe biserici şi încercăm să arătăm că merităm de ce nu peste câţiva ani să fim capitală culturală europeană," a explicat Alina Magda Fîntînaru, coordonatorul al proiectului.

Profesorii străini consideră Iaşul un important centru cultural al Europei. "Cred că România este una dintre principalele ţări în cultura europeană. Cred că România are un viitor bun datorită elevilor," consideră Sitar Keser, profesor. 

Elevii străini sunt încântaţi de atmosfera de aici şi spun că se simt ca la ei acasă. "Elevii români sunt foarte prietenoşi pentru că ieşim şi foarte mulţi oameni vin la noi şi spun bun, care e numele tău, câţi ani ai, este foarte placut," spune Agata Daniszewska, elevă. 

Cadrele didactice şi elevii au participat, pentru început, la un eveniment menit să promoveze tradiţiile româneşti.