Sari la conținut

Studenţii, liberi pentru vot. La UAIC, tinerii consideră propunerea Guvernului suspectă şi inutilă

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde învaţă 30.000 de studenţi, propunerea ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, de acordare a două zile libere tinerilor pentru a vota în oraşele de unde provin a stârnit suspiciuni şi revoltă printre tineri. Mulţi cred că propunerea este inutilă, sau chiar inoportună.

"Nu cred că este necesar să ne dea zi liberă pentru că consider că dacă vrei să votezi, votezi, dacă te interesează viitorul tău votezi."

"Are un iz să zicem de campanie electorală."

"Am înţeles că se recuperează şi o să ne aglomerăm foarte tare cu materia ţinând cont că noi avem foarte multe examene acum în săptămâna a opta."

"Oferta Ministerului de a ne oferi două zile libere acum în preajma alegerilor electorale nu o vedem decât pe o altă intervenţie a politicului în viaţa universitară," a spus Silvian Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor.

Conducerea Universităţii consideră că aceste zile libere împovărează activitatea instituţiei, deoarece profesorii vor trebui plătiţi suplimentar pentru a veni în alte zile, iar recuperarea cursurilor va aglomera programul studenţilor. Pentru a lua o decizie, cadrele universitare se vor consulta cu studenţii.

"Studenţii sunt liberi să opteze pentru a da curs acestui ordin de ministru sau nu, el nu este obligatoriu, e o posibilitate. În al doilea rând Universităţile au autonomie şi nu cred că e obligatorie executarea unui ordin de Ministru," a declarat prof. univ. Vasile Işan, rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

După ce rectorii universităţilor din Iaşi vor discuta cu studenţii, tinerii vor fi anunţaţi ce decizie a fost luată în fiecare instituţie în parte.