Tot mai mulți absolvenți de facultate și master se reprofilează pentru că nu găsesc loc de muncă în domeniu

Data publicării:
manicurista

Cristina Vieru are 25 de ani şi a absolvit Facultatea de Biologie, dar şi masterul în acelaşi domeniu. De un an îşi caută loc de muncă. Pentru că nu și-a găsit loc de muncă pe specializarea ei, Cristina s-a hotărât să devină manichiuristă, poate aşa va avea mai mult succes. Urmează un curs de 5 luni, finanţat de stat prin intermediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă.

„În adolescenţă visăm mult. Probabil că m-aş fi văzut un biolog de succes, dar s-au mai liniştit, s-au potolit visele,” spune tânăra. 

Alte 28 de persoane fac cursul de frizerie-coafură.

„Mulţi termină facultatea şi nu se regăsesc pe piaţa muncii şi atunci sunt nevoiţi să se reprofileze şi să apeleze la cursuri de genul acesta, prin şomaj. Statul a cheltuit bani degeaba cu ei pentru educaţie superioară,” explică Florentina Bobârnac, lector formator. 

Cursurile de formare profesională se organizează în funcţie de domeniile în care se caută forţă de muncă. 

„Constatăm cu drag că majoritatea reuşesc să îşi găsească un loc de muncă sau să îşi deschidă o afacere. Şi aici aş spune că avem un procent, la unele meserii, de 80%,” spune Norica Andrei, şef serviciu în cadrul AJOFM Iaşi.

Anul trecut, 1500 de şomeri, dintre care 10% cu studii superioare, s-au specializat într+o meserie nouă, iar în martie încep alte cursuri, în 25 de domenii. La mare căutare sunt cele pentru lucrător în comerţ, frizer-coafor şi instalator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri