Sari la conținut

Vânzătorii de petarde, vânaţi în mediul online. Poliţiştii monitorizează paginile pe care sunt vândute materiale pirotehnice

Polițiștii ieșeni se confruntă cu o nouă provocare. Vânzătorii de petarde şi-au mutat afacerea în mediul online. Steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc şi sateliţi sunt denumirile materialelor pirotehnice interzise prin lege şi pentru vânzarea cărora comercianţii intră în atenţia poliţiştilor.

"Comerțul online de petarde este un domeniu pe care îl studiem și sperăm să avem și rezultate și să aducem acest domeniu în standardele legalității," a declarat comisar șef Costel Gâtlan, adjunct al șefului IPJ Iași.

În paralel, agenţii de poliție verifică piețele și oboarele din Iaşi.

"Au fost depistate opt persoane care comercializau articole pirotehnice din categoria celor interzise, întocmindu-se opt dosar penale. De asemenea, au fost confiscate peste 9.000 de articole pirotehnice," a spus comisarul Petru Frunză, șeful SAESP Iași.

Pe piața neagră, o cutie de pocnitori se vinde cu prețuri între 2 și 3 lei, iar materialele mai complexe ajung la preţuri de câteva sute de lei. O parte dintre comercianţi aduc materiale pirotehnice doar cu o comandă prealabilă, de teamă să nu fie prinși de poliţişti.

Discuţie între reporter şi un comerciant, filmată cu camera ascunsă: 
" - Petarde, mai târziu. - Ce înseamnă mai târziu?  - Adică nu mâine, poimâine, deci nu mâine, ci poimâine. - E bine? - Am și mai mici și de mai multe feluri. - La ce prețuri? - 2,5 lei cutia de petarde, din alea mici, iar alea mari e 5 lei tubul."

Cei care sunt prinși cu petarde, pocnitori ori altfel de materiale pirotehnice interzise de lege riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la un an. În plus, poliţiştii avertizează asupra pericolului la care se expun ieșenii care cumpără pocnitori. Anul trecut, de exemplu, un tânăr de 17 ani a ajuns la spital cu arsuri grave, după ce o petardă i-a explodat în mână.