Sari la conținut
News Alert

Zeci de bebeluși de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, neimunizați la naștere

Vaccinul împotriva hepatitei B se administrează bebelușilor în primele 24 de ore de la naștere. De la începutul acestei săptămâni, copiii veniți pe lume la Maternitatea Cuza Vodă n-au putut fi însă imunizați pentru că unitatea sanitară a rămas fără serul necesar.

Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi: "De luni, 27 octombrie maternitatea noastră nu a mai beneficiat de o aprovizionare constantă cu vaccin antihepatitic. Nu este prima oară când sunt aceste discontinuităţi. - Aţi informat DSP-ul despre absenţa serului?  - Desigur, desigur."

Deși cunoașteau situația și aveau 100 de doze de vaccin în stoc, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică nu s-au grăbit să rezolve problema.

Discuţie între Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, şi repoterul Digi24 Iaşi:
"- S-au făcut demersuri necesare pentru transferul acestor vaccinuri.
- E peste stradă maternitatea. Cât durează să fie transportate de la Direcţie la Maternitate?
- Eu vă spun că s-au făcut demersurile necesare şi că astăzi au fost trimise la maternitate acele doze.
- Le aveaţi în depozit?
- Da, erau pe stoc.
- 50 de copii sunt neimunizaţi.
- Eu v-am spus exact că aceste vaccinuri au fost dimineaţă trimise, deci altceva nu mai comentez."

Părinţii sunt revoltaţi de stiuaţie:

"Mi se pare un lucru rău. Ar fi trebuit să facă dacă erau pe stoc."

"Să facă o bază de date naţională în care să ştie fiecare spital ce are nevoie şi fiecare depozit ce are pe stoc, aşa mi se pare normal. E o chestie normală în România să nu fie, să nu ştie mâna stângă ce face mâna dreaptă."

"Ce căutau, stăteau acolo, de ce nu le-au distribuit în spitale?! Sistemul din România e prost, asta e tot ce pot să spun."

Nu este prima dată când Maternitatea Cuza Vodă rămâne fără vaccin. Ultima criză a serului antihepatitic s-a întregistrat în vară, când Ministerul Sănătăţii a întârziat cumpărarea dozelor la nivel național.