13 primării din Maramureş vor fi date în judecată de propriii angajați

Data publicării:
primarii judecata 060916

13 primãrii din Maramureș vor fi date în judecată de propriii angajați! 350 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap acuză că salariile nu le-au fost mărite cu 25%. Legea care prevede acest lucru a intrat în vigoare pe 1 decembrie 2015, dar edilii au aplicat-o după bunul plac. Unii au ridicat salariile cu 10%, alţii cu 15%, iar câţiva... deloc. Liderii de sindicat spun că primarii se fac vinovați de abuz în serviciu.

Strâmtura, Bârsana, Dragomirești, Bicaz sau Budești sunt cinci dintre cele 13 localitãți din Maramureș în care legea creșterii salariale în cazul asistenților personali s-a aplicat dupã cum a crezut fiecare edil.

„Unii au mărit cu 10% salariile, unii au mărit cu 25% dar numai din martie 2016. Fiecare cum a crezut de cuviință. Legea spune cu 25% la brut, cu data de 1 decembrie 2015”, a declarat Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramureș.

Dacã în comuna Bicaz primãria nu a aplicat nici pânã azi majorarea prevãzutã de legea 279/2015, în Budești salariile celor 24 de asistenți personali din localitate au crescut cu doar 15 procente. Primarul Vasile Liviu Tămaș are o explicație:

„A fost o chestiune de interpretare la nivelul întregului județ. În urma discuțiilor avute la nivelul Prefecturii s-a ajuns la concluzia ca într-adevăr trebuie făcută majorarea cu 25%. Noi o să revenim la acele majorări.”

Majorare care i-ar prinde bine Mariei Pralea, care este, de aproape 20 de ani, asistent personal pentru bãiatul ei, bolnav de encefalopatie spasticã. Câștigã lunar un salariu net de 972 de lei, pe care îi împarte cum poate.

„Consiliul ce griji are? Pe ei nu îi doare nimic, pe noi ne doare. Că trebuie să le luam medicamente, nimeni nu ne întreabă de unde avem”, spune femeia.

O altã problemã cu care se confruntã asistenții personali ai personalor cu handicap este neplata indemnizației de concediu, prevazutã de legea 448. În plus, ei acuzã lipsa unei legi speciale care sã le reglementeze situaţia. În cele mai multe cazuri, asistentul personal este rudã cu bolnavul şi lucreazã mult peste cele 8 ore zilnice prevãzute de Codul Muncii.

„Noi suntem de slugă. Noi nu avem duminică, nu avem sărbătoare, nu avem absolut nimic”, spune Dumitru Marinca, asistent personal.

„Aceste persoane au responsabilitate 24 din 24 ori noi nu putem, 8 ore pe zi, cum zice Codul Muncii, să luăm bolnavul din dulap la ora 7 și îl punem înapoi la ora 15 în dulap și așteptăm până mâine dimineață la o nouă zi de lucru”, susţine Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramureș.

În ceea ce privește neaplicarea majorãrii salariale, liderii de sindicat întocmesc în aceastã perioadã tabele cu semnãturi de la cei peste 350 de asistenți personali din județ pentru reprezentarea în fața instanței. Vor trece apoi la darea în judecatã a celor 13 primãrii maramureșene de cãtre propriii angajați.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri