Sari la conținut

15 martie, în Oradea | Depuneri de coroane și discursuri

15 martie, zi de sărbătoare naţională pentru vecinii de la vest, a fost marcată şi la Oradea. În mai multe locuri din oraş au fost depuse coroane de flori şi au fost ţinute alocaţiuni de către reprezentanţi ai comunităţii maghiare.

Manifestările dedicate zilei de 15 martie au început de dimineaţă, la monumentul din Episcopia Bihor. Zeci de orădeni au asistat la discursurile membrilor UDMR, care au vorbit despre această zi ca despre una dedicată libertăţii şi egalităţii de şanse.

Istvan Pete, UDMR Bihor: "Este o zi care aduce cu ea trecutul, acest spirit de simţ al dreptăţii, de simţ al egalităţii, al prieteniei şi care, zic eu, trebuie şi avem obligaţia, generaţia noastră să o ducem mai departe şi să o predăm celor care vin din urma noastră."

Nicolae Timaru, UDMR Bihor: "Cei care au luat cuvântul au încercat să transmită mesajele acelei revoluţii din 1848- 1849, acele idei pe baza cărora atunci s-a pornit această revoluţie şi care sunt actualităţile acelor mesaje pentru zilele noastre."

Au urmat momentele artistice pregătite cu această ocazie și depunerea jerbelor de flori.

Acţiunea a continuat la Biserica Reformată din Rogerius, unde au fost depuse coroane de flori la mormintele revoluţionarilor. Momente asemănătoare au fost şi în Cimitirul Municipal, la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski şi la bustul revoluţionarului Nicolae Bălcescu.

După-amiază a avut loc şi un marş festiv cu făclii din Piaţa Libertăţii până la statuia poetului Petofi Sandor.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus