Aproape 100 de bombe, proiectile şi grenade distruse în Bihor, în 2017

Data actualizării: Data publicării:
bombe1

Aproape 100 de bombe, proiectile și cartușe au fost strânse din Bihor, pe parcursul anului trecut, de pirotehniștii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Crişana".

Este vorba despre 6 proiectile de calibru 100 mm, 11 proiectile de calibru 76 mm, 4 bombe de calibru 82 mm, 1 proiectil de calibru 57 mm, 3 proiectile de calibru 47 mm, 1 proiectil de calibru 43 mm, 7 bombe de calibru 60 mm, 1 proiectil de calibru 32 mm, 1 proiectil de calibru 122 mm, 40 de cartuşe de calibru 12,7 mm, 9 elemente de muniţie, 1 aruncător grenade, 7 grenade defensive, 3 grenade ofensive, 1 proiectil de calibru 27 mm, 2 bombe de calibru 120 mm.

Toate au fost găsite cu ocazia unor lucrări agricole sau în gospodării şi au fost distruse în cadrul a două acţiuni speciale.

Acestea reprezintă doar o parte din misiunile de protecţie civilă derulate de specialiştii ISU Bihor şi făcute publice cu ocazia Zilei Protecţiei Civile.

Anul trecut aceştia au mai monitorizat peste 3100 de transporturi de substanţe şi deşeuri periculoase, respectiv transporturi cu regim special. Echipajul de cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) a intervenit anul trecut de 25 de ori. A fost vorba despre accidente în care au fost implicate cisterne, dar şi de măsurători ale concentraţiei de gaz la incendiul de la sonda din Moftin, judeţul Satu Mare.

În plus, în luna iunie a anului trecut echipajul CBRN din Oradea a participat la exerciţiului ConvEx -3, al cărui scenariu a vizat producerea unui accident nuclear la centrala Paks, din Ungaria, cu efecte transfrontaliere care afectează şi Romania.

Reporter: Adrian Laboş
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri