Sari la conținut

Aproape 100 de proiectile, găsite într-o gospodărie din Bihor. E cea mai mare cantitate din ultimii 20 de ani, spun pirotehniştii

Descoperire impresionantă făcută într-o comună din Bihor. Nu mai puțin de 92 de proiectile și elemente de muniție au fost găsite în curtea unei locuințe din Biharia. Trei zile au muncit pirotehniștii din cadrul ISU „Crişana” ca să adune întreaga muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial. Specialiştii spun că este cea mai mare cantitate de muniţie asanată în ultimii 20 de ani în Bihor.

bombe1

Primul telefon care anunţa descoperirea de muniţie neexplodată a fost primit de pirotehnişti la numărul 112 pe 28 noiembrie. Spre gospodăria indicată, unde proprietarul făcea săpături, a fost trimis de urgenţă un echipaj de la ISU „Crişana”, care a ridicat un proiectil de artilerie de calibru 67 de milimetri.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Continuând săpăturile, bărbatul a mai descoperit alte proiectile, motiv pentru care a doua zi, în jurul orei 15:30, echipajul pirotehnic a revenit în zonă. Locul a fost verificat în  amănunţime, iar pompierii au găsit 11 proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri şi 3 elemente de muniţie. Toate proveneau din timpul celui de-al doilea război mondial.

bombe

„Operaţiunea a fost reluată miercuri, 30 noiembrie, când echipajul pirotehnic al inspectoratului a asanat o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătraţi, descoperind 74 de proiectile de artilerie de calibru 76 milimetri, 1 proiectil de calibru 152 de milimetri şi 2 elemente de muniţie”, a transmis căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU „Crişana”.

Toate proiectilele şi elemente de muniţie au fost luate şi depozitate în condiţii de siguranţă. Vor fi distruse ulterior prin explozie controlată.

Deşi vechi, astfel de proiectile sunt periculoase, atrag atenţia pirotehniştii. Din acest motiv, celor care găsesc astfel de obiecte li se recomandă să nu le atingă, să sune de urgenţă la 112 şi să nu lase pe nimeni să se apropie de ele până la sosirea specialiştilor ISU.

În locurile în care sunt descoperite elemente de muniţie sunt interzise accesul oamenilor, animalelor şi vehiculelor, efectuarea de săpături ori aprinderea focului.

Editor web: Adrian Laboş
Foto: ISU „Crişana”