BIHOR | Lacul cu pâlnie de la Vida, minunea îngheţată

Data publicării:
lac vida palnie iarna

Natura oferă un adevărat spectacol pe lacul Vida, din judeţul Bihor. Cunoscut pentru forma sa unică în ţară, dată de un deversor amplasat chiar în mijlocul său, barajul a îngheţat complet în această perioadă. Gerul a transformat locul într-unul desprins parcă din poveşti. Iar asta îi atrage pe amatorii de fotografie, dornici să surprindă imagini inedite.

Lacul Vida s-a transformat, în aceastã iarnã, într-un impresionant patinoar întins pe şase hectare. Cu adevãrat deosebit la construcţia care acum mai bine de 40 de ani deservea o exploatare minierã este „deversoul care creează impresia unui imens vârtej, pe timp de vară, a înghețat din cauza temperaturilor scăzute. Acum, acesta arată ca o cascadă învăluită într-o perdea de gheaţă, desprinsă parcă din poveşti”, a explicat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Este şi motivul pentru care barajul din Luncasprie a devenit o destinaţie preferatã pentru pasionaţii de fotografie.

"În special, acum iarna, oferă unicitate, cum a fost frigul acesta a îngheţat şi deversorul. Îmi place să caut locurile mai deosebite şi mai greu accesibile, în care nu toată lumea merge, pentru a le scoate în evidenţă”, spune Vasile Valcan, fotograf.

Imaginea barajului îngheţat complet îi atrage atât pe localnici, cât şi pe turişti.

"Şi vara este foarte frumos, dar aşa iarnă ca aceasta nu a mai fost şi nu am văzut lacul niciodată atât de îngheţat."

"Arată nemaipomenit; niciodată în viaţa mea nu l-am văzut aşa de frumos."

Locul are un potențial turistic imens, susţin autoritãţile. Totuşi, nu este exploatat suficient pentru cã terenurile din jurul lacului aparţin Regiei Naţionale a Pãdurilor ori unor persoane, se justificã edilii.

"Nu avem în jurul lacului pentru a amenaja o zonă de atracţie turistică, singurul teren este în aval. Noi am avut intenţia de-a face schimb de pădure comunală cu pădure din jurul barajului pentru a creea anumite locuri, terenuri în vederea construirii unor căsuţe, a debarcaderului”, susţine Nicolae Neag, primarul comunei Dobreşti.

Turiştii care vin sã vadã lacul Vida pot vizita şi o parte din cele aproximativ 300 de peşteri nemarcate din zonã.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri