Sari la conținut

Bloc operator la standarde europene. La Spitalul Judeţean din Oradea au fost inaugurate 5 săli de operaţie ultramoderne

Proiectul modernizării blocului operator a fost depus în 2013 de către autorităţile din Oradea în colaborare cu cele din Debreţin, în cadrul unui proiect transfrontalier. Atunci au fost obţinuţi un milion şi jumătate de euro care:

"Au fost cheltuiţi pentru echipamente medicale, instrumente chirurgicale, tot ce înseamnă dotarea spaţiilor pe care le vedeţi aici, iar la Debreţin s-a cumpărat un aparat mai complicat, un neuronavigator", explică Cristian Delcean, manager de proiect.

"Avem ultimul tip de craniotom, nu se mai perforează craniu cu trepanul, avem trusă de abord coloană cervicală nou-nouţă, trusă de abord coloană toraco-lombară", spune conf. dr. Dumitru Mohan, şeful secţiei de neurochirurgie.

Lucrările de amenajare a spaţiilor au început în vara anului trecut, cu aproape un milion de euro din bugetul local şi din cel al spitalului. Astfel au fost amenajate o sală de operaţii pentru urgenţe, una pentru chirurgie plastică şi reparatorie, alta pentru neurochirurgie şi oftalmologie, o sală de operaţie ORL şi una pentru operaţii ortopedie.

"Se compară cu orice sală de operaţie din lume, nu numai din România, este o sală complexă care respectă toate prevederile Uniunii Europene; dacă intraţi în orice sală din Germania, poate sunt mai bine configurate aceste săli", dă asigurări dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

"Îmi pare bine că am ajuns la acelaşi nivel, poate mai sus decât unităţile spitaliceşti din Suedia sau Norvegia care au un buget pentru sănătate mult mai mare decât ţara noastră", este de părere dr. Endre Jagamos, chirurg cardiovascular.

Datorită dotărilor performante de care beneficiază spitalul orădean, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să meargă în alte centre medicale din ţară.

"Am dovedit în cinci ani că acel tren de Cluj poate să se scoată liniştit pentru că Oradea are posibilitatea să trateze orice în domeniu chirurgical", spune managerul Spitalului Judeţean Oradea.

Administraţia locală încearcă să atragă şi fonduri europene pentru cele două spitale din Oradea.

"Avem pregătite proiecte importante pentru a reabilita în continuare sistemul sanitar, inclusiv izolarea termică a celor două spitale", susţine Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

Pe lângă condiţiile de muncă moderne, cadrele medicale din Oradea iau parte şi la traininguri cu participare internaţională.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş