Castelul uitat din Bihor

Data publicării:
castel 140814

Fortificaţie medivală, ciupercărie, bază de agrement, hergheli, şcoală şi orfelinat. Asta a fost de-a lungul secolelor Castelul Stubenberg. Situată în judeţul Bihor, fortificaţia este în afara circuitelor turistice. În perioada comunistă, dar şi după 1989, a fost la un pas de a deveni definitiv... o superbă ruină.

"Este un castel nobiliar, este printre cele mai frumoase şi tipice construcţii de acest gen din Transilvania. Ele sunt emblema puterii, sunt emblema noii puteri, cea austriece de la mijlocul secolului al XVIII-lea", spune Ramona Novicov, critic de artă.

Castelul Stubenberg din Săcuieni a fost construit în 1460, la ordinul lui Matei Corvin, pe ruinele unei mai vechi construcţii medievale.

"Palatul, în felul în care se poate vedea azi, încă este de cea mai pură extracţie a barocului european provincial. Cu tot ce înseamnă monumentalitate somptuozitate, o grijă infinită pentru detalii. Feroneria, în mod special, este cu totul impresionantă", consideră Ramona Novicov.

Iniţial, în secolul al XV-lea, domeniul castelului aparţinea familiei Zolyomi, care l-a primit de la regele Szigismund. Stăpânii domeniului devin, mai târziu, austriecii din familia Dietrichstein. Aceştia vor aduce strălucire proprietaţii, care însă în timp s-a stins.

În urmă cu patru ani, castelul a fost concesionat pentru 49 de ani unei fundaţii care vrea să facă un cămin pentru copiii din familiile defavorizate. Fundaţia nu va plăti bani, dar se va ocupa de restaurarea clădirii.

"Ar fi foarte interesant pentru turişti şi pentru copiii care şi-au găsit aici un cămin. Noi am văzut unele castele în România care trebuiau să fie restaurate şi au fost într-adevăr încântătoare", spune Edwin Rutsche, voluntar german.

Pentru restaurarea clădirii, Primăria ar fi avut nevoie de aproximativ 10 milioane de euro, bani pe care n-a reuşit să-i obţină, chiar dacă a accesat fonduri europene.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri