Copiii nevaccinaţi pot fi refuzaţi de şcoli. Totuşi, părinţii au dreptul să respingă imunizarea

Data publicării:
vaccin 080414

Adrian şi Gabriela Cadar au doi copii: pe Edi, de 3 ani, şi pe Maria în vârstă de un an şi patru luni. Spre diferenţă de alţi părinţi, cei doi soţi au refuzat vaccinurile pe care ar fi urmat să le primească fiul şi fiica lor.

"Cum atâtea milioane de ani am supravieţuit ca şi specie fără vaccinuri, nouă ni s-a părut cel puţin anormal ca un copil până să meargă la şcoală să fie înţepat de minim 20 de ori", spune Adrian Cadar.

Deşi au dreptul să se opună imunizării, cei doi soţi ştiu că în acest fel pot avea probleme când vor să-şi înscrie copii la grădiniţă sau şcoală. În luna martie, inspectoratele şcolare au notificat instituţiile de învăţământ să nu accepte decât preşcolari ori elevi care au primit vaccinurile obligatorii. E o situaţie dificilă, recunosc chiar inspectorii.

"Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor nu poate îngrădi acest aspect de a nu primi un părinte care nu are vaccinările la zi, dar există un ordin al Ministerului Sănătăţii 422/2013, prin care anumite vaccinări sunt obligatorii", confirmă Mioara Ţigan, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Bihor.

12 vaccinuri până la 14 ani

Potrivit schemei naţionale de vaccinare un copil trebuie să primească 12 vaccinuri până la împlinirea vârstei de 14 ani. O hotărâre de guvern din 2011 stabileşte că primirea în unităţile de învăţământ a elevilor care nu prezintă dovada imunizării obligatorii poate fi sancţionată cu amendă de la 1000 până la 10 mii de lei.

"Primirea în colectivitate se face numai pe baza unei fişe medicale în care sunt trecute toate vaccinările obligatorii la intrarea în şcoală, grădiniţă sau creşă", susţine dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Specialiştii spun că mulţi părinţi se informează din surse greşite atunci când refuză vaccinurile. Medicii atrag atenţia că un copil neimunizat reprezintă un pericol pentru colegii lui, pentru că le poate transmite boli grave, precum rujeola sau rubeola.

"Nu sfătuim părinţii să-şi vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii, ci să acţioneze responsabil, să se informeze şi de o parte, şi de cealaltă parte înainte de a lua o decizie, asta promovăm noi", susţine Adrian Cadar.

Decizia primirii sau nu a unui copil nevaccinat aparţine fiecărei şcoli în parte. Părinţii care refuză imunizarea îşi asumă responsabilitatea pentru îmbolnăvirea copilului.

reporter: Edina Szomoru
operatori: Darius Pop, Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri