Sari la conținut

De Paşte, turiştii pot schia în Maramureş. Care sunt ofertele la Cavnic şi la agropensiunile din Şurdeşti

Ouă roșii, miel umplut, pâine pe vatră și... zăpadă pe pârtii. De toate vor avea parte turiștii care vor veni de Paște în Maramureș. Pe lângă bucatele tradiționale și tihna din odăile pensiunilor, la munte distracția promite să fie pe măsură. Sunt aproape 70 de centimetri de zăpadă pe pârtiile din Cavnic și șanse mari să se schieze anul acesta de Paște. Așa că dacă nu v-ați rezervat încă vacanța, e bine să știți că acolo mai găsiți suficiente locuri disponibile.

"Chiar dacă afară se va mai încălzi puțin, conform prognozei pe care o avem pe zilele următoare, tot sunt șanse foarte mari să se schieze de Paște", spune Oana Poenar, marketing managerul unei pîrtii din Cavnic.

La peste 1000 metri altitudine, în Cavnic, județul Maramureș, e încă iarnă. Toate pârtiile sunt deschise, iar stratul de omăt măsoară acolo, în medie, 70 de centimetri.

"Am venit acum de Paște cu familia și am prins un timp, chiar să profităm de el, cu puțin schi", spune Sorin Mureșan, un român stabilit în Germania.

"Pârtia - foarte bună! La această oră, nemaipomenită. Demult nu s-a mai întâmplat să fie așa zăpadă", a constatat un turist.

Deși e primăvară în calendar, iubitorii sporturilor de iarnă profită din plin de zăpadă.

"Nouă ne place aici și venim de la Cluj", spune Gheorghe Mureșan.

"- Splendid. Așa de mult îmi place încât în fiecare an vin aici la sfârșit de sezon. Acum e un fel de Crăciun.
- Cu ouă roșii.
- Da, exact. Cu ouă roșii și cu miel", zâmbeşte Ion Cozmuţa, un român stabilit în Canada.

Dacă prețul abonamentelor de schi s-a redus cu 30%, și la cazare tarifele în hotelurile din Cavnic sunt mai mici, în această perioadă, cu până la 40 de procente.

"Gradul de ocupare este acum de 60%. Tarifele de cazare pentru Paște încep de la 170 de lei la camera dublă cu mic-dejun inclus și acces la zona SPA", a detaliat Anca Buda, reprezentanta unui hotel din Cavnic.

Pentru cei care își doresc mai degrabă liniștea satului maramureșean, în agropensiunile din Maramureș odăile își așteaptă oaspeții. În Șurdești, spre exemplu, pachetele de Paște cu 4 zile, respectiv 3 nopți cazare în case tradiționale și demipensiune costă 750 de lei pe persoană.

"Cazarea se face în case tradiționale, vechi de peste 120 de ani. Avem în meniu miel umplut, la cuptor. Deci avem cuptor pe lemne, pe vatră. Pâine pe vatră, avem cozonac de casă", a enumerat Ciprian Maak, administratorul unei agropensiuni.

"- De ce credeți că aleg turiștii Maramureșul?
- Maramureșul e cu mâncarea tradițională de Paști, cu miel umplut, cu fripturile, cu vinul, cu țuica.
- Le place?
- Da, foarte mult", consideră Maria Danci, bucătăreasa unui restaurant.

Primii turiști pentru vacanța de Paște sunt așteptati să ajungă în Maramureș în următoarele zile.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa