Sari la conținut

Donaţie pentru o vedere mai bună. Spitalul Judeţean din Oradea a primit aparatură de 15 mii de dolari din Marea Britanie

Pacienţii secţiei de oftamologie a Spitalului Judeţean din Oradea beneficiază din această săptămână de trei aparate noi. Unul dintre ele, biometrul, înlocuieşte un instrument mai vechi, în timp ce tomograful retinian şi topograful cornean sunt aduse în premieră la o unitate medicală de stat din judeţ. Ele au fost donate de o clinică din insula britanică Jersey.

"Am căutat un spital care avea nevoie de această aparatură, pentru că medicii din Spitalul din Jersey îşi doreau ca aceasta să fie utilizată de un spital care are într-adevăr nevoie de echipament", susţine Rose Hilie, coordonatorul fundaţiei Mustard Seed Jersey.

"Aceste aparate pe care noi astăzi le-am primit le vom instala în ambulatoriu de specialitate pentru a avea un acces cât mai lărgit la populația din municipiul Oradea și din județul Bihor", susţine dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Județean din Oradea.

Aparatele medicale primite de la britanici permit ca în câteva minute să se facă analiza 3D a nervului optic, a corneei şi a retinei. În acest fel vor fi depistate la timp boli grave, spun oftalmologii.

"Vom putea face diagnostic precoce în glaucom pentru că aparatul scanează nervul optic și ne anunță primele modificări structurale. Diagnosticul precoce presupune salvarea funcției vizuale, deci se evită orbirea", completează dr. Mihaela Coroi, medic oftalmolog.

Aparatele donate secţiei de oftalmologie a Spitalului Judeţean din Oradea valorează 15 mii de dolari. Donaţia a fost intermediată de fundația "Încrederea" din oraş. Până acum, cele mai noi instrumente cu care lucrau oftalmologii din Oradea erau fabricate în 2003.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş