Sari la conținut

Două spitale din Maramureş, ţintele hackerilor

Hackerii au lovit în aceeaşi noapte doua spitale din Maramureș. La Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, toate informațiile stocate pe server-ul spitalului au fost accesate şi blocate. Raportările către Casa de Asigurari de Sănătate au fost sistate, aşa că înregistrările medicale au revenit la metodele vechi de zeci de ani, cu pixul şi hârtia.

"Nu am mai avut acces la datele noastre pe care le-am introdus în sistem, însă lucrurile s-au rezolvat după două zile", susţine Alexandru Oros, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmației.

Iniţial conducerea spitalului a crezut ca a pierdut toate datele stocate pe serverele unitaţii: contractele de achiziţii, situaţiile salariale şi fişele medicale ale pacienţilor. Specialiştii IT, cu care unitatea are contract, au venit la faţa locului şi au deblocat sistemul. Din fericire, infractorii cibernetici au accesat fişierele instituţiei, dar nu au copiat sau compromis bazele de date.

"Nu pot să îmi dau seama mai ales la o instituție publică despre care se știe că are resurse limitate, mă rog… care nu dispune de buget, care nu poate negocia, nu poate plăti, nu reușesc să înțeleg", spune managerul spitalului.

Atac cibernetic și la Spitalul Județean de Urgența din Baia Mare. Din fericire, efectle au fost minime pentru că unitatea era dotata cu un sistem performant de protecţie. Anul trecut un alt atac a compromis fișiere de la departamentele juridic și financiar. Conducerea spitalului a investit atunci aproximativ 200.000 de lei în programe antivirus pentru cele peste 350 de calculatoare ale unităţii.

"S-au cumpărat alte servere de intrare a accesului de internet și pentru back-up-uri pentru a preveni orice alte probleme și atacuri și distrugere fizică", a precizat Alexandru Ivas, inginer IT în cadrul Spitalului Judeţean Baia Mare.

"Dacă baza de date este afectată, practic serviciile medicale nu se mai pot efectua, cardurile nu se pot utiliza, nu se pot da salarii, deci categoric pagubele sunt inimaginabile", susţine Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean Baia Mare.

Specialiştii IT spun că hackerii sunt interesaţi de datele despre pacienţi, fie pentru a încasa ilegal bani pentru asigurări medicale sau pentru a vinde informaţiile pe piaţa neagră: "Cred că este vorba și de traficul de date personale și vând datele personale ale clienților stocați într-o bază de date către alte grupuri de interese", atrage atenţia Arthur Weber, specialist IT.

Procurorii DIICOT au deschis o anchetă. Însă, experţii susţin ca e aproape imposibil sa afle cine este în spatele unor astfel de atacuri pentru că atacurile lor sunt mascate de computere din întreaga lume.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa