"După vot, hai la un shot!" | Mesaje altfel pentru a-i îndemna pe tineri să meargă la vot

Data actualizării: Data publicării:
afis altfel vot

"Pentru sănătatea dumneavoastră, prezentaţi-vă regulat la vot" - aşa sună unul dintre mesajele prin care un orădean vrea să îi mobilizeze pe tineri să meargă la vot la alegerile europarlamentare din 26 mai. Cu ajutorul unor prieteni, Alin Dobai a creat afişe pe care le-a distribuit în localurile, saloanele de înfrumuseţare şi cabinetele medicale din Oradea. Proiectul face parte dintr-o campanie civică.

”Prezenţa la vot este mai scăzută în mediu urban decât în cel rural şi în cadrul categoriei de vârstă 18-30 de ani. Atunci am zis ok, trebuie să găsim o modalitate prin care să ajungem la tinerii din oraşe. Cum? Unde îi găsim pe aceşti tineri? În baruri, în cafenele...”

De la această discuție au pornit Alin Dobai şi câțiva amici în tentativa de a-i determina pe cei tineri să voteze.

”Stând la un moment dat într-o sală de aşteptare la un cabinet medical, mi-a venit ideea: de ce nu aş veni cu un afiş pentru această zonă? Aşa s-a născut un alt afiş. Altcineva mi-a sugerat că pot fi şi alte spaţii care ar putea găzdui foarte bine aceste afişe şi care ar putea să transmită mesajul”, povestește Alin Dobai, iniţiatorul campaniei.

Cu ajutorul a doi designeri au fost realizate patru afişe destinate nu doar cafenelelor şi barurilor, ci şi saloanelor de înfrumuseţare şi cabinetelor medicale. Acestea conțin imagini specifice şi mesaje precum "După vot, hai la un shot!", "Primăvara acesta se poartă votul", "Ca să te trezeşti şi să mergi la vot" şi "Pentru sănătatea dumneavoastră, prezentaţi-vă regulat la vot".

”E important să ne implicăm şi la ce trebuie făcut o dată la patru ani, pentru că acea implicare are consecinţe şi asupra lucrurilor pe care noi le facem zi de zi. Şi atunci specific, de exemplu alegerile pentru Parlamentul European: devine din ce în ce mai frustrant faptul că sunt medicamente de uz curent care nu mai sunt pe piaţă şi lucrurile astea pot fi reglementate”, a explicat Ioana Mihăilă, medic endocrinolog.

”Și noi ne dorim să ne continuăm cariera aici, la noi, în ţară. De asta am hotărât să susţinem acest vot şi să îndemnăm toţi clienţii, toţi prietenii noştri să voteze”, a spus Horia Marchiş , hairstylist.

”Mi se pare o campanie inedită şi foarte bine gândită, adică ieşită din tiparele normale în care "Hai la vot, că-ţi dăm o găleată" sau chestii de genul. Şi mi se pare o iniţiativă cetăţenească foarte faină”, consideră un orădean.

”Ţara asta trebuie condusă de tineri, suntem o nouă generaţie. De noi depinde ţara asta, să facem ceva bine.”

Alin Dobai are de gând să ducă mesajul şi în săli de sport sau cabinete de avocatură. El îi îndeamnă pe cunoscuţi şi pe internauţi să distribuie imaginile, să le afişeze şi să contribuie la crearea de noi mesaje.

”Citându-l pe Caragiale: "S-o semnăm toţi şi să o dăm anonimă", adică să fie un demers la care să participăm toţi, toţi cei care vrem să o facem, care vrem să mobilizăm lumea la vot.”

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri