Electricitate pe un munte de gunoi. Administratorii haldei ecologice a Oradei vor instala panouri fotovoltaice peste deşeuri

Data publicării:
gunoi

În medie, în fiecare zi, un orădean adună un kilogram de gunoi. Astfel, la halda ecologică a oraşului sunt aruncate anual cantităţi impresionante de deşeuri. Aparent inutile, resturile vor primi o nouă destinaţie.

În locul in care acum se aruncă sute de mii de tone de gunoi poate fi transformat într-un parc ecologic de producere a curentului electric. Pentru aceasta, aproape 4 hectare din groapa de gunoi vor fi acoperite cu pământ şi gazon, iar deasupra vor fi instalate panouri fotovoltaice.

"Este ceva nou pentru România, sigur nu s-a mai realizat aşa ceva, iar în Europa mai sunt două astfel de depozite", explică Zoltan Pasztai, directorul haldei de gunoi a Oradei.

"0,9 megawaţi va fi producţia acestui parc fotovoltaic; în jur de 3 mii 900 de panouri foto voltaice de 1,65 metri pătraţi pe bucată", completează Istvan Szentes, directorul tehnic al haldei de gunoi a Oradei.

O treime din producţia de energie va fi folosită pentru funcţionarea haldei de gunoi. Restul va fi livrat în reţeaua naţională şi poate alimenta 200 de case. Proiectul orădenilor a primit deja 10 mii de euro din partea guvernului Norvegiei, care ofera finanţare nerambursabilă pentru soluţii energetice prietenoase cu mediul. Dacă vor reuşi să-i convingă pe nordici că ideea este viabilă, administratorii haldei din Oradea vor primi 3 milioane de euro, din care un milion şi jumătate de euro sunt nerambursabili.
Un alt beneficiu al proiectului este faptul că permite păstrarea în circuitul agricol a unor suprafeţe pe care, în caz contrar, ar fi fost montate panourile fotovoltaice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri