Evenimentele organizate în Oradea umplu cu turişti hotelurile din oraş

Data publicării:
turism in Oradea

Oradea devine încet, dar sigur. unul dintre principalele puncte de atracţie din ţară. Oraşul este vizitat anual de peste 230.000 de turişti care vin atât pentru evenimentele organizate aici, cât şi pentru clădirile monument. Găsirea unui loc de cazare devine astfel o problemă.

Recepţioner: Să ştiţi că mai este disponibilă o singură cameră, este de tip executive, cea mai spaţioasă.
Reporter: Pentru două persoane?
Recepţioner: Da. Ar fi 496 de lei pe noapte fără mic dejun sau 580 de lei cu mic dejun inclus.

Recepţioner: Momentan, doar camere de lux mai avem, dacă doriţi aşa, la 71 de euro, dar preţul este în scădere - doar aşa mai avem.
Reporter: Da, se întâmplă ceva în oraş, că am mai încercat şi în alte locuri şi nu găsesc.
Recepţioner: E foarte aglomerat, sunt tot felul de evenimente.

Să găseşti acum o cameră liberă în Oradea pentru vinerea viiitoare este o sarcină extrem de dificilă. În weekendul 14-16 septembrie are loc prima ediţie a ORA Jazz Festival, un eveniment care va aduce în faţa orădenilor nume importante ale acestui stil de muzică din Finlanda, Germania sau SUA. Tot atunci sunt organizate Zilele Culturii Maghiare.

Hotelurile sunt pline ochi, spre bucuria managerilor, care văd o legătură directă între evenimentele organizate în Oradea şi profiturile pe care le înregistrează.

"Evenimentele încep să genereze fluxuri turistice; nu mă refer aici doar la evenimentele pe care le organizează asociaţia noastră, mă refer la evenimente în general", susţine Mihai Jurca, director APTOR.

Anul trecut, numărul turiştilor în Oradea l-a egalat pe cel al locuitorilor. În 2018, administraţia locală se aşteaptă la circa 250 de mii de vizitatori, o creştere cu 20% faţă de anul trecut.

Printre cele mai importante evenimente sunt Târgul de Crăciun, Zilele Art Noveau, Festivalul Medieval sau European Music Open. Cea mai aglomerată perioadă este cea de vară-toamnă când, pe lângă turişti, în oraş ajung şi reprezentanţi ai marilor companii din parcurile industriale.

"Găsim cu greu necesarul de camere pe care îl vrem. Cu toate astea nu vorbim despre un număr extrem de mare, nu avem foarte mulţi artişti, dar oraşul e din ce în ce mai plin. Dacă vorbeam de 167 de zile din 365 ocupate, dacă ajungem la 200 de zile ocupate este extraordinar", consideră Mihai Jurca.

O cameră dublă la un hotel de patru stele în Oradea costă în această perioadă cu 225 de lei pe noapte, fără mic dejun.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri