Inundaţie în vremea caniculei. Zeci de gospodării din Bihor sunt acoperite de apa revărsată dintr-un canal colector

Data publicării:
inundatii

Letiţia Simula are 66 de ani şi abia reuşeşte să trăiască din ce cultivă în grădina pe care o are în comuna Girişu de Criş. Priveşte cu lacrimi în ochi spre straturile de zarzavat, care au fost distruse noaptea trecută de un puhoi de apă revărsat din canalul din apropiere.

"Am cartofi, morcovi, varză, ardei toate sunt afectate", spune Letiţia Simula.

Revărsarea de ape a acoperit mai multe gospodării din comună. Aproape zece hectare sunt acum sub apă.

"Uitaţi roşiile, dacă nu se retrage, se distrug, morcovii în apă, cartofii, ceapă în apă", a constatat Gheorghe Barna, un localnic din Girişu de Criş.

Şi sătenii din localitatea învecinată Tărian au suferit de pe urma inundaţiilor. Vinovat este un dig din zonă, care s-a fisurat săptămâna trecută, după ce debitul unui canal colector a fost mărit ca să alimenteze pescăriile din Cefa, afectate de secetă. Localnicii au făcut sesizare la Primărie ca să fie rezolvată situaţia.

"Nu suntem competenti pentru a remedia aceste diguri. Trebuie profesionişti acolo", le-a transmis Ioan Paşca, primarul comunei Girişu de Criş.

"În planul de inundaţii 2013-2014 avem o sumă prinsă pentru a remedia acea priză şi atunci putem alimenta din partea cealaltă pescăria din Cefa Homor", spune Dumitru Voloşeniuc, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri

Autorităţile spun că abia de sâmbătă, situaţia va reveni la normal, după ce debitul din canalul colector va fi redus. Pentru pagubele produse localnicilor, nimeni nu ştie cine va plăti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri