La fabrica de ciment din Aleşd o instalaţie unică în Europa de Est transformă căldura cuptorului în electricitate

Data publicării:
ciment 131113

Instalaţia de refolosire a energiei termice a costat în jur de 15 milioane de euro, sumă care, spune conducerea fabricii, se va amortiza în zece ani. Cuptorul arde materia din care se va fabrica cimentul la o temperatură de 1450 de grade Celsius. La rândul ei, suprafaţa exterioară se încălzeşte la peste 300 de grade. Căldura emanată de cuptor este transformată de noua instalaţie în electricitate, care se întoarce în fabrică.

Claudiu Iorga, inginer de proces: "Ne ajută astfel să economisim circa 15 la sută din energia consumată anual de către această fabrică, ne ajută să reducem amprenta asupra mediului cu circa 11 mii 500 de tone de dioxid de carbon anual, emisii care altfel ar fi generate în centralele electrice clasice."
TC OUT 00 20 36

La inaugurarea instalaţiei au fost prezenţi ambasadorul Elveţiei în România şi delegaţii ministerelor mediului şi economiei.

Pentru a scădea gradul de poluare a aerului din zonă, investitorii elveţieni au instalat, în ultimii ani, mai multe sute de filtre la coşurile fabricii. La Aleşd, se produce anual în jur de un milion 5 sute de mii de tone de ciment.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri