Sari la conținut

La muncă, în plin soare, pe cod roşu de caniculă | Ce obligaţii au angajatorii

La temperaturi de 42 de grade la umbră, munca în plin soare e un calvar. Pentru cei care trudesc toată ziua pe şantiere sau stau în pieţele ca în nişte sere supraîncălzite, patronii trebuie să aibă grijă să le asigure condiţii speciale de muncă. Cel mai important este ca angajaţilor să li se ofere apă pentru a se hidrata, dar şi pauze de muncă în locuri umbrite.

Pe şantierele din Oradea, utilajele au lucrat neîncetat, iar muncitorii au făcut faţă cu greu temperaturilor năucitoare care, în timpul acestei săptămâni, la orele amiezii, depăşeau deja 35 de grade.

Anca Deac, reporter Digi24 Oradea: "În acest moment, aplicaţia de pe telefon îmi arată că, în Oradea, se înregistrează 37 de grade la umbră. În ciuda acestor temperaturi caniculare, muncitorii lucrează pe şantier, însă angajatorii sunt cei care trebuie să le asigure între doi şi patru litri şi repaus, ori de câte ori este nevoie."

Ideal ar fi ca angajaţii care lucrează în aer liber să aibă acces şi la duşuri, dar şi la spaţii răcoroase. Legea spune că dacă angajatorii nu pot să asigure aceste condiţii, au posibilitatea să le reducă timpul de lucru sau să împartă programul în două.

"- E foarte cald, avem totuşi apă rece. Rezistăm, ce să facem?
- Pauze faceţi în timpul zilei?
- Atât cât mutăm sculele.
- Eventual, să vă mai şi retrageţi la umbră.
- Ne retragem, ne retragem, că altfel nu se poate", spune un muncitor.

"- E foarte greu.
- Pauză faceţi?
- Facem, dar ce e aia?
- Şi cam cât timp staţi pe temperatura asta?
- Noi suntem învăţaţi, ca şi catârii. Că dacă avem mai mult de lucru, stăm mai mult, dacă trebuie să terminăm sudura", spune altul.

Şi în pieţele agroalimentare atmosfera a fost sufocantă, iar comercianţii şi producătorii au apelat la diverse metode ca să se răcorească. Şi clienţii au fost mai puţini, pentru că nu s-a încumetat să iasă din case.

"- Cum sunt temperaturile aici, în piaţă?
- Insuportabile.
- Şi cum faceţi faţă?
- Ne mai răcorim cu apă, cu câte o îngheţată.
- Cum suportă legumele, fructele?
- Foarte greu facem faţă cu apa, udăm mult", explică un comerciant.

"- Câte ore staţi în piaţă?
- Până la 12, apoi plec.
- Clienţi sunt?
- Mai sunt, dar puţini", spune alt vânzător.

Afectate au fost legumele şi fructele de pe tarabe, care au început să se strice după câteva ore de stat în căldură.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş