Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, din nou în pericol 

Data publicării:
lac nuferi

"În urmă cu 5 ani lacul era plin cu nuferi, o adevărată privelişte încântătoare atât pentru turişti, cât şi pentru localnici. Acum, însă, nivelul apei a scăzut, despre nuferi nici nu mai poate fi vorba, iar ca să salveze unele specii de peşti din acest lac, specialiştii i-au mutat într-un acvariu", a observat reporterul Digi24 Oradea Florina Fofiu.

"Suprafaţa lacului s-a redus cu două treimi. A scăzut şi temperatura la 16-17 grade, care e un pericol real pentru fauna termală", susţine Radu Huza, custodele lacului cu nuferi din Băile 1 Mai.

Dacă altădată lacul din Băile 1 Mai era o atracţie pentru turişti, acum priveliştea este dezolantă. Nuferii vor înflori în acest an cu două luni mai târziu, din cauza răcirii apei.

Custodele lacului cu nuferi a semnalat încă de acum 3 ani scăderea alarmantă a nivelului de apă din lac. Radu Huza este de părere că vinovate sunt forajele făcute pentru pensiunile, hotelurile şi vilele din zonă.

"Noi considerăm exploatarea în exces a acestei ape geotermale mult peste puterea de refacere a zăcământului duce la această situaţie", spune Radu Huza.

"Noi am verificat avizele date pentru agenţii economici care desfăşoară activitate în acest domeniu şi s-a constatat că debitele aprobate nu au fost depăşite", infirmă Radu Miron, reprezentanţul în teritoriu al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale spun că în staţiune sunt 15 foraje, iar altul a primit aprobarea pentru a fi realizat.

reporter: Edina Szomoru
operator: Robert Rezmuves

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri