Sari la conținut

MARAMUREŞ. Jocu' satului, tradiția din a doua zi de Paște

După sfințirea bucatelor, a fost petrecere mare în a doua zi de Paște în Maramureș. Pe ulițele comunei Oncești, zeci de feciori și fete, îmbrăcate în straie populare, au anunțat, horind, "jocu' satului". Tradiția, veche de peste cinci decenii, este un prilej numai bun pentru turiști să se prindă în horă cu localnicii, într-o petrecere de pomină care ține până târziu, în noapte.

În fiecare an, în a doua zi de Paște, localnicii din Oncești își pun straiele de sãrbãtoare și încing "jocu' satului". Tradiția este veche de peste 50 de ani.

"Tineretul mergea după ceteraș acasă și venea horind de-a lungul drumului ca toată lumea să știe că e joc în sat și atunci toate fetele, feciorii, bătrânii se adună la căminul cultural, unde petrec toți împreună", povesteşte Matei Godja, primarul comunei Oncești.

Bãtranii satului privesc cu drag spre alai și își amintesc de tinerețea lor.

"Mergeam feciorii toți, înstruțați frumos așa și mergeam acolo unde era ceterașul și îl chemam să vină să ne zică", îşi aminteşte un localnic.

"De aia am și venit. Pentru tradiții, să ne bucurăm de Paști și de tradițiile românești", a spus un turist din Constanța.

"Ceea ce fac oamenii ăștia pe pământurile astea ale lor e ceva, nu există, nu există cuvinte", s-a arătat încântat un turist din Braşov.

Din stradã, petrecerea s-a mutat în cãminul cultural unde localnicii i-au invitat la joc și pe turiști.

"Este extraordinar, foarte frumos. Eu sunt din Oradea, așa ceva nu am mai văzut în toată România", spune o turistă.

La fel de impresionați au fost și turiştii strãini ajunși în Maramureș de Paște.

"Tradiția este cu adevărat drăguță, foarte colorată, bisericile foarte frumoase, slujba de Înviere cu lumânările aprinse e unică. Nu am mai văzut așa ceva până acum", a mărturisit un turist din Irlanda.

Petrecerea de la Oncești a ținut pânã târziu în noapte.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa