Mașini de pompieri, vândute prin anunţuri pe internet

Data publicării:
masini pompieri

Cumpăr maşină de pompieri! Astfel de anunţuri s-au înmultit în ultima vreme atât pe internet, dar şi în localităţile care deţin maşini de pompieri din anii '90 ori epave care trebuie înlocuite. În Bihor există comune unde primarii caută fonduri pentru a înlocui maşini vechi de 30-40 de ani care sunt încă în funcţiune. Alte primării vând astfel de utilaje pentru că funcţionarea şi întreţinerea lor le creează probleme.

Dupã 5 minute de încãlzire, cu un zgomot infernal și înconjuratã de fum. Așa pornește mașina de intervenție a pompierilor voluntari din comuna bihoreanã Holod. Bãtrânul vehicul are 40 de ani și e de proveniențã autohtonã. Deși poate transporta 7000 de litri de apã, consumul este pe mãsurã: 20 de litri de combustibil pe orã. Așa cã primãria vrea sã o vândã.

"- Avem cheltuieli cu ea; piesele de schimb se găsesc greu. În special avem probleme cu grupurile de pompare. O folosim la incendii de pajişti şi forestiere.
- V-aţi gândit să o vindeţi?
- Ne-am gândit să o vindem, dar nu ştim cine ar cumpăra-o", recunoaşte Ioan Horga, primarul comunei Holod.

O altă primărie din Bihor caută astfel de mașini pentru serviciul de voluntari. A găsit soluția pe site-urile de vânzări.

"Vrem să luăm o maşină folosită din Austria, la 10 mii de euro, pentru că una nou-nouţă costă aproape 100 de mii de euro. Pentru noi ajunge şi una mai veche, pentru că nu sunt folosite aceste maşini", susţine Bela Horvath, primarul comunei Sălacea.

Existã și mașini de intervenție care au trecut pe la mai mulţi proprietari. Cea din comuna bihoreanã Tãmãșeu a mai fost folositã în trei localitãți din Timiș și Bihor.

"Noi am primit-o ca donaţie acum 4 ani, am pus-o la punct pentru bani puţini, am echipat-o cu bazine. Starea ei e funcţională: în 4 ani am avut 17 intervenţii, din care 8 cazuri incendii la casă, în care am putut salva vieţi şi case", spune Miklos Matyi, primarul comunei Tămășeu.

Vânzarea de astfel de mașini nu se face doar online.

"Astfel de maşini de intervenţie pentru care se caută proprietar pot fi întâlnite chiar şi pe marginea drumului. Ele aparţin unor primării sau sunt proprietatea unor persoane fizice care vor să le vândă", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

"Mi-a cerut o primărie să o aduc. S-a răzgândit şi nu a mai avut bani să plătească şi aşa am rămas cu ea. Este din 1993, are talonul mare, talonul mic, funcţionează foarte bine, are tot", spune Florin Popa, vânzătorul unei mașini de pompieri.

O astfel de mașinã de pompieri poate fi cumpãratã cu prețuri începând de la 3 mii pânã la 16 mii de euro.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri