Sari la conținut

Memorial pentru fetița cu jurnalul. În Oradea va fi amplasată o statuie dedicată unei copile care a descris ororile Holocaustului


"Eu, micul meu jurnal, m-aș lăsa sărutată și de jandarmul acela care se uită cruciș și care ne-a luat făina, numai să nu ne ucidă, numai să mă lase să trăiesc."

Sunt gândurile pe care le-a așternut pe hârtie Eva Heyman (foto jos), o fetiță de doar 13 ani. În paginile jurnalului său, copila a adunat mărturii cutremurătoare despre ororile trăite de evrei în ghetoul din Oradea.

Petru Stern, membru al comunității evreiești din Oradea: "Eva Heyman a ținut jurnalul în perioada martie, până au fost duși în ghetou în mai, ea a dus jurnalul cu ea în ghetou și acolo a mai scris ceva."

Experințele traumatizante prin care a trecut copila au fost consemnate în detaliu. Eva i-a dat jurnalul menajerei familiei, care a reușit să intre în interiorul ghetoului cu puțin înainte ca fetița să fie urcată în tren, spre lagărul de exterminare.

Vioara Braun, supraviețuitoare a Holocaustului: "Au fost aduse trenuri de marfă și acolo am fost băgați în vagoane. (...) Credeam că mergem la muncă. Am ajuns la Birkenau."

"În perioada mai, sfârșitul lui mai, a fost deportată Eva Heyman, împreună cu bunicii din partea mamei. Împreună cu bunica a ajuns direct în crematoriu", povesteşte Petru Stern.Chiar pe locul unde Eva Heyman a fost urcată în vagoanele morții o asociaţie şi-a propus să amplaseze o statuie.

Emilia Teszler, președinta asociației Tikvah: "Acest memorial este odată în amintirea copiilor care au fost deportați. Este o generație pierdută a acestui oraș; peste un sfert din populația orașului a fost deportată, printre care foarte mulți copii."

Tamas Emodi, arhitect: "Va fi așezată pe un soclu pus în șir cu 8-10 bănci din parc. La prima impresie va părea un personaj care s-a așezat cu câteva minute înainte pe acea bancă. (...) Personajul e turnat în bronz în mărime naturală, ea ține mâna pe celebrul jurnal al ei."

Inițiatorii realizării memorialului își doresc ca acesta să fie inclus în proiecte educaționale legate de istoria orașului. Statuia este realizată de un sculptor din Anglia, iar banii necesari provin din donații. Dezvelirea memorialului va avea loc în octombrie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves