Mesaje de avertizare meteo în staţiile de transport în comun din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
mesaje meteo statii OTL (1)
foto: ISU Crişana

Mesaje de informare şi avertizare meteo - afişate pe panourile electronice din staţiile de transport în comun. Se întâmplă la Oradea, unde cei care călătoresc cu tramvaiele sau autobuzele vor afla în timp util despre fenomenele meteorologice periculoase. Mesajele vor rula pe toată durata de valabilitate a atenţionărilor, astfel încât trecătorilor să îşi poată lua măsuri de protecţie.

Cod portocaliu - vânt puternic, cod roşu - ploi însemnate cantitativ sau exerciţiu alarmare publică - alarmă la dezastre. Sunt câteva dintre mesajele care vor rula pe panourile electronice din staţiile de transport în comun din Oradea pe toată perioada în care sunt valabile codurile meteo.

"Odată ce dispeceratul nostru primeşte informarea, va comunica, în cel mai scurt timp, dispeceratului de la OTL perioada şi informaţia necesară în aşa fel încât pe durata acestui cod, mesajul va apărea în toate staţiile instantaneu", a explicat colonelul Sorin Mihai Caba, şeful ISU "Crişana".

"Dacă fenomentul se manifestă, oamenii din staţii se adăpostesc în cea mai apropiată clădire, de pildă, dacă e cod de vânt puternic, vijelie, furtună, grindină. Dacă nu se manifestă, să se îndrepte de urgenţă spre domiciliu, să evite alte deplasări", a precizat maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU "Crişana".

În Oradea sunt 50 de panouri electronice în stațiile de tramvai și autobuz. Conducerea societăţii de transport local ia în calcul transmiterea avertizărilor şi acolo unde aceste panouri nu există.

"Afişajele care vor fi în autobuze şi pe tramvaie nu pot fi date din dispecerat direct, ci trebuie updatate de către şofer sau de către vatman. E un pic un decalaj între ce s-a comunicat de la ISU şi ce ar apărea pe mijloacele de transport", a explicat Viorel Pop, directorul general al OTL.

Iniţiativa aparţine Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", pe fondul fenomenelor meteo periculoase, din ce în ce mai des întâlnite în România.

"În ultima perioadă aţi putut constata şi dumneavoastră că este deosebit de încărcată de fenomene meteo periculoase care apar de multe ori instantaneu, drept pentru care aceste informări pe care noi le primim şi trebuie să le gestionăm la nivelul municipiului Oradea", spune şeful ISU "Crişana".

Mesajele de avertizare vor fi afişate în staţiile din Oradea începând din 1 august.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri