"- Ce ţi-a pus mami de mâncare? - Mi-a pus pâine, şuncă şi brânză."
"Marţipan şi un sandviş."
"Ori o pâine cu unt, ori cu salam, ori un sandwich cald."
Acestea sunt câteva dintre soluţiile alese de părinţi ca să suplinească laptele şi cornul, de care elevii nu au parte în acest început de an şcolar. Nu sunt tocmai cele mai bune alegeri, spun nutriţioniştii. Aceştia atrag atenţia că în pachetele cu mâncare ale copiilor se află alimente - unt ori salam - ce pot provoca boli grave.
"Ne confruntăm cu o epidemie de obezitate şi suparapondere la copii şi adolescenţi, care, din păcate, este început sau cauza epidemiei de obezitate şi suprapondere şi diabet zaharat tip II la adulţi", atrage atenţia dr. Amorin Popa, medic diabetolog.
Specialiştii atrag atenţia că şi cornul pe care elevii îl primesc la şcoală de câţiva ani are efecte negative asupra acestora.
"Ce este, până la urmă, cornul, ca aport de nutrienţi? E doar făină, zahăr şi, eventual, ulei, ceea ce nu mi se pare o variantă corectă în alimentaţia copiilor", este de părere dr. Mariana Tocai, medic nutriţionist.
Sfatul medicilor este ca tradiţionalele senvişuri şi cornul să fie înlocuite cu alimente mai sănătoase: o chiflă graham, o pâine integrală, brânză, un ardei, un castavete.
Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât studiile din ultimii ani arată că România se află pe primele locuri în Europa la numărul de cazuri de obezitate infantilă. La nivel naţional, un studiu din 2013 realizat de Ministerul Sănătăţii în 240 de şcoli a indicat o rată a obezităţii de 13% la copiii din mediul urban şi de 10% la cei din mediul rural.
Reporter: Diana Grad
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş