Oradea, amenințată cu returnarea banilor europeni

Data actualizării: Data publicării:
distrugeri alunecare dealul Ciuperca (13)
Noiembrie 2016 - Dealul Ciuperca din Oradea era afectat de o alunecare de teren (foto: Sandor Nyulas)

Oradea riscă să dea înapoi aproape 2 milioane de euro, bani europeni primiți pentru amenajarea grădinii publice de pe Dealul Ciuperca. Aceasta a luat-o la vale în toamna anului trecut, după câteva alunecări de teren care au distrus lucrările. Refacerea zonei este condiția ca administrația să nu fie obligată să returneze fondurile primite de la Uniunea Europeană.

Lucrările la grădina publică de pe Dealul Ciuperca au durat un an, între decembrie 2014 și decembrie 2015. Aproape patru hectare au fost amenajate cu 1,7 milioane de euro. La scurt timp însă, zona a fost afectată de câteva alunecări de teren.

"La început alunecările de teren s-au produs în câteva zone izolate, în timp acestea s-au extins pe mai multe hectare afectând cea mai mare parte a suprafeţei dealului", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Cea mai mare alunecare s-a produs în noiembrie 2016, când, în urma unor ploi abundente, un versant a luat-o la vale și a distrus totul în cale. Primăria a comandat o expertiză care să indice cauzele alunecării de teren. Până la aflarea rezultatelor, lucrarea trebuie refăcută, astfel încât banii europeni să nu fie returnați.

"Dacă nu refacem, trebuie să dăm banii înapoi, este cert! Trebuie să refacem lucrarea, să ne asigurăm că se respectă indicatorii, dacă nu trebuie să dăm şi banii europeni înapoi. Ar trebui ca în această toamnă să refacem totul", a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Pentru refacerea dealului, primaria a organizat o licitație și va plati firmei câștigatoare aproximativ 1,3 milioane de lei. Banii vor fi recuperați în instanţă de la cei pe care expertiza îi va indica vinovați de eşecul lucrarii inițiale.
În prezent, constructorii consolidează dealul cu ajutorul unor piloni de beton.

"Noi încercăm să facem în cursul acestui an toate aceste lucrări. Pe măsură ce se execută piloţii după ce se face primul rând noi vom lucra în acea zonă pentru refacere", a precizat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Şi alte lucrări realizate cu bani europeni în Oradea au suferit corecţii de câteva procente.

"Suntem în judecată. Nu suntem de acord cu aceste corecţii, multe dintre ele sunt aplicate pe chestiuni formale. Nu avem caz unde corecţia să fie aplicată pentru că s-a întârziat foarte mult", spune Mircea Mălan.

Din cele peste 200 de milioane de euro atrase de administraţia orădeană în ciclul financiar trecut, valoarea corecțiilor este de aproximativ 1 milion de euro.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri