Sari la conținut

Oradea, primul smart-city din ţară. Edilii vor conectarea pe o platfomă online a tuturor instituţiilor publice

În prezent, orădenii au posibilitatea să achite online taxele şi impozitele, să plătească prin SMS parcarea şi transportul în comun ori să sesizeze problemele din oraş prin intermediul unei aplicaţii. Edilii vor să extindă aceste servicii.

"Ne dorim să ne interconectăm informatic inclusiv cu bazele de date ale altor instituții publice din municipiu, tocmai pentru că ne dorim să oferim celemai bune servicii cetățenilor", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Instituțiile subordonate Primăriei Oradea dețin sisteme independente de stocare și gestiune a datelor, așadar trebuie găsită o suluție care integreze toate aceste componente într-o bază de date comună", explică Arthur Weber, inginer IT.

Primul pas va fi crearea unei platforme, la care se va conecta fiecare instituţie din oraş. Toate hotărârile, taxele, impozitele şi facilităţile oferite se vor regăsi pe această structură. În acest fel va fi uşurată munca funcţionarilor, dar mai ales a orădenilor, ce vor scăpa de birocraţie şi drumuri inutile.

"Va putea solicita un aviz pe care îl va putea primi pe mail. Putem vorbi în viitor de sistem de iluminat inteligent, de parcări inteligente, de tot ce înseamnă plăți online și modalitatea de a putea verifica online toate bazele de date publice", enumeră purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În plus, platformele informatice vor îmbunătăţi accesul gratuit la internet în zone publice.

"Fie că deții un calculator, o tabletă sau un telefon inteligent în momentul de faţă poți găsi pe domeniul public din Oradea câteva zeci de locuri unde te poți conecta la internet. Primăria vrea pe viitor să extindă aceste zone la suprafața întregului oraș", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Municipalitatea este dispusă să plătească până la 30 de mii de euro pentru o astfel de lucrare, care să fie finalizată în şase luni. Proiectul va avea ca obiective transformarea Oradei în primul oraş din România complet acoperit de o reţea de internet wireless şi asigurarea unei siguranţe sporite prin extinderea reţelei de videocamere. Edilii mai vor să conecteze la platformă bazele de date ale instituţii deconcentrate din oraş.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi