Osemintele a aproape 200 de persoane, înhumate într-o groapă comună în Oradea

Data publicării:
BETA groapa

Osemintele la care face referire Szabo Odon au fost exhumate în 2009 și păstrate până săptămâna trecută într-o capelă din cimitirul municipal în 63 de sicrie. Sunt rămășițele a 177 de persoane, care au marcat în ultimele două secole viața orașului. Oasele au fost îngropate într-o groapă comună în parcela nouă, unde sunt înmormântați și oamenii străzii.

"Este ceva la care nu m-aş fi aşteptat să se întâmple în Oradea, într-o groapă comună. Au fost puşi aici, cu buldozerul, şi, în loc de flori să le mulţumim pentru ceea ce au făcut pentru Oradea, este mizerie", spune Szabó Ödön, deputat UDMR de Bihor.

"Ţinând cont că avem nevoie de acel spaţiu şi de faptul că din 2009 aceste oseminte zac într-o încăpere, am hotărât să le înhumăm în cimitirul municipal", explică Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Deputatul UDMR a adus la cimitir un buchet de flori pe care le-a împărțit jurnaliștilor pentru a le depune pe mormântul comun, în semn de omagiu.

"Eu aş ruga municipalitatea şi cei care au făcut acest gest incalificabil să revină", cere Szabó Ödön.

"Vom face un monument unde vom trece numele celor cărora le-a aparţinut aceste oseminte", a răspuns directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea.

Monumentul va fi gata până la Paște, dă asigurări conducerea Administrației Domeniului Public, iar valoarea lui va fi suportată de firma de pompe funebre din cimitirul municipal.

reporter: Florina Fofiu
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri