Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea trece în administrarea Primăriei

Data publicării:
preluare palat primarie

La trei zile de la incendiul care a mistuit acoperişul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, Primăria a anunțat că va prelua în administrare clădirea pentru o perioadă de 20 de ani. Administrația locală va investi în refacerea imobilului care va fi transformat într-un centru cultural cu spaţii muzeale, bibliotecă şi săli de conferinţă. Episcopia a deschis conturi pentru donaţii, iar Consiliul Judeţean Bihor a alocat 100.000 de lei pentru renovarea palatului.

Anunțul semnării parteneriatului cu Episcopia Greco-Catolică pentru preluarea în administrare a Palatului Episcopal a fost făcut de primarul Ilie Bolojan chiar în curtea clădirii afectate de incendiul de sâmbătă.

"Primăria Oradea ar urma să preia în administrare această clădire. Am convenit de principiu ca acest proces de preluare şi administrare să se facă pe o perioadă de 20 de ani. Am convenit să realizăm un parteneriat în urma căruia această clădire să fie în cel mai scurt timp posibil pe de o parte reabilitată."

După finalizarea cercetărilor, primăria se va ocupa de curăţarea molozului din interior şi de realizarea unui expertize de rezistenţă.

"Vom trece în a doua etapă, care va începe în această toamnă care va presupune punerea în siguranţă a clădirii pentru perioada de iarnă, zona de acoperiş, planşee", a declarat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Doar după ce vor fi făcuți acești pași, se va trece la refacerea clădirii.

"Partea de interioare şi toate celelalte lucrări care să o redea sub forma unui centru cultural cu spaţii de conferinţe, zonă de muzeu, de bibliotecă pentru toţi orădenii", susţine edilul.

Autorităţile nu s-au pronunţat deocamdată în privinţa pagubelor sau a costurilor pe care le presupune refacerea imobilului.

"Peste 1300 de metri pătraţi au fost mistuiţi de flăcări în incendiul de sâmbătă seara. Acoperişul a ars în întregime, iar pagubele sunt imense. Doar manopera pentru refacerea acestuia a costat anii trecuţi 200.000 de euro", a relatat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

"Există cea mai mare probabilitate ca să fie nevoie şi de un sprijin financiar mai consistent şi acest sprijin, după ce terminăm perioada de colectări de fonduri şi sprijin de la alte autorităţi, va fi din partea Consiliului Municipal Oradea", a spus primarul Bolojan.

Episcopia a deschis conturi pentru strângerea de fonduri pentru refacerea palatului.

Afectat de incendiul de sâmbătă, episcopul greco-catolic Virgil Bercea le-a mulțumit autorităților și orădenilor care și-au oferit ajutorul: "Este o dramă care s-a întâmplat este adevărat pentru episcopie pentru că este în proprietatea noastră dar s-a întâmplat pentru Oradea. Ce pot să spun eu decât ceea ce a spus Dreptul Iov: Domnul a dat, Domnul a luat."

Și consilierii judeţeni au votat marţi alocarea a 100 de mii de lei pentru refacerea Palatului Episcopal.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri