Sari la conținut

Peşte în meniul de după Crăciun

Bucătarii din Apuseni au schimbat meniul după Crăciun. După mese îmbelşugate şi bucate grele din porc, oamenii locului ne propun peştele. Pane, afumat, pe grătar, la cuptor sau cu mujdei, fiecare preparat a fost pe gustul turiştilor care s-au adunat la o pensiune din Bihor.

"Crăciunul are un farmec aparte într-un asemenea decor de poveste. Ne aflăm la poalele Munţilor Pădurea Craiului, în Bratca, judeţul Bihor, acolo unde datinile, obieiurile, încă se mai păstrează, mâncarea se prepară după reţete vechi, iar gustul este unul pe măsură", a transmis Bogdan Băcilă, reporter Digi24 Oradea.

La aproape 70 de kilometri de Oradea, găsim un colţ de linişte şi peisaje relaxante. Localnicii îi îmbie pe turiştii cu preparate uşoare şi gustoase. În această păstrăvărie, peştele este adus direct din iaz, prins cu câteva minute înainte să fie gătit.

Mirosul care îţi face imediat foame vine dintr-o afumătoare. Zeci de peşti sunt înşiraţi şi afumaţi. Nu durează mult până ajung în farfuriile turiştilor pofticioşi.

Clienţii nu întârzie să apară. Pe lângă oaspeţii veniţi din alte judeţe sunt şi localnicii, dornici de o masă cât mai uşoară.

"Acum, cu sărbătoarea Crăciunului, au fost tot felul de mâncăruri grele. Am zis că luăm un peste, fără colesterol, mai sănătos."

În bucătărie este forfotă mare. Odată prins, peştele este dat cu mirodenii, apoi, în funcţie de poftele turiştilor, bucătarii sunt gata să le îndeplinească dorinţele gastronomice.

"Peşte la noi este proaspăt în fiecare zi. Avem peşte în mălai, simplu la grătar, condimentat, sau putem să facem păstrăv afumat, e cu precomandă", spune Gabriela Lazăr, bucătar.

Preţurile încep de la 7,5 lei pentru o sută de grame de păstrăv prăjit sau perpelit pe grătar. Ceva mai scump este cel afumat pe loc: 10 lei. Iar pentru patru lei puteţi alege orice fel de garnitură.

Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Constantin Gheorghiţă