Sari la conținut
News Alert

Pești salvați cu banii unui prinț arab. Muzeul Ţării Crişurilor a reuşit reproducerea peştilor rari din Băile 1 Mai

Timp de milioane de ani, în lacul cu apă termală din Băile 1 Mai au trăit două specii unice în lume: Roşioara lui Racoviţă şi melcul termal. În urmă cu câțiva ani au început să apară problemele, când lacul a secat. Pentru a salva ultimele exemplare specialiştii le-au luat şi le-au pus în acvarii.

La opt luni de la acel moment, specialiștii pot răsufla ușurați. Numărul de pești din acvariu este suficient ca să asigure perpetuarea speciei

"Avem un număr total de cam 3.000 de pui care vor fi introduşi în mediul natural, când vor fi avizele necesare obţinute", confirmă Adrian Gagiu, muzeograf în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Salvarea peştilor şi a melcului termal a devenit posibilă prin donaţia de 13 mii de dolari făcută de prințul Mohamed bin Zayed din Emiratele Arabe.

Alte pericole pândesc cele două specii

Acum, custodele rezervaţiei din 1 Mai îşi face alte griji: scăderea drastică a nivelului de apă din lacul din Băile 1 Mai și răcirea acesteia pot pune din nou în pericol cele două specii. De vină, spun specialiștii spun forajele, cu sau fără autorizație, din zonă.

"Din toamnă, de când începe încălzirea în Oradea s-a dat drumul la aceste foraje legale, nu vorbim de cele ilegale, nivelul apei scade până la secare", susține Radu Huza, muzeograf responsabil de arii protejate în custodia Muzeului Ţării Crişurilor.

Situația lacului cu nuferi din Băile 1 Mai a intrat şi în atenţia autorităţilor. Anul trecut, Prefectura Bihor a coordonat mai multe acţiuni de control.

"În urma verificărilor au fost identificate câteva cazuri de foraje ilegale, pentru unele dintre aceştia s-a dispus cimentarea acelor foraje, iar pentru altele au fost stopate", spune Claudia Timofte, şefa Cancelariei prefectului de Bihor.

Ultimul control efectuat la lacul cu nuferi a avut loc în urmă cu o lună, cu participarea Gărzii de Mediu, a Apei Române, dar şi a Agenţiei Naţionale de Rersurse Minerale, concluziile privind forările din zona Băilor 1 Mai însă n-au fost încă publicate.

reporteri: Edina Szomoru, Bogdan Costea
operatori: Darius Pop, Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboș