Sari la conținut

Piaţa imobiliară, în creştere în Oradea 

Oradea se află între primele patru oraşe din Transilvania unde s-a înregistrat o creştere a preţului apartamentelor vechi.
Preţul de vânzare a crescut cu 1,5 la sută faţă de primul semestru al anului 2013 şi cu 1,7 la sută faţă a doua parte a anului.

"Apartamentele vechi oferă o infrastructură mai bună. Aici mă refer la mijloace de transport, la şcoli, legături cu centrele comerciale. Apartamentele noi sunt mai bine finisate, au o suprafaţă mai mică", susţine Adrian Crivii, reprezentantul companiei de evaluare a pieţei imobiliare.

Cele mai scumpe apartamente din Oradea se găsesc în cartierul Rogerius, acolo unde preţul mediu de tranzacţionare a unui imobil cu două camere este 871 de euro pe metru pătrat. În zona centrală, apartamentele cu două camere aflate în blocuri vechi s-au vândut cu preţuri cuprinse între 27 de mii şi 46 de mii de euro, faţă de 22 de mii şi 32 de mii de euro cât au costat cele din cartierul Velenţa.

- în zona centrală apartamentele vechi cu două camere: 27.000 şi 46.000 €
- în Velenţa preţurile au variant între 22.000 şi 32.000 €
- în zona Ioşia preţul mediu este de 833 € pe metru pătrat
- în zona Rogerius preţul mediu este de 871 € pe metru pătrat
sursa: studiul realizat de Darian

În Oradea se construiesc şi clădiri noi de locuinţe. Anul trecut au fost eliberate 1204 autorizaţii de construcţie, cu 10 la sută mai multe faţă de 2013.

"Dintre aceste autorizaţii au fost un număr de 8 blocuri, locuinţe colective în regim de înălţime de la P+3 până la P+8. Pe sectorul de comercial a fost autorizat un singur hipermarket, ceea ce ne dă un semnal că piaţa specifică este ajunsă la saturaţie", explică Adriana Lipoveanu, arhitectul şef al Oradei.

Dezvoltatorii imobiliari spun că prinicipalul avantaj al blocurilor noi îl reprezintă independenţa energetică.

"De aceea construim pentru a îmbunătăţi traiul locatarilor, dotăm fiecare apartament cu centrala proprie pe gaz. Izolaţia blocului este foarte bine făcută, certificatul energetic este clasă A", spune Maria Biroaş, reprezentanta unui dezvoltator imobiliar.

"Încep să se facă tranzacţii şi motivul este foarte simplu: oamenii şi-au pus banii la bătaie şi speranţa că ceea ce astăzi arată promiţător mâine va fi din ce în ce mai bine", consideră Dacian Palladi, analist economic.

În următorii doi ani, în Oradea vor fi disponibile peste 800 de noi locuinţe.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi