Sari la conținut

Poliţiştii bihoreni, primii în ţară. Anchetatorii de la SICE Bihor au recuperat cea mai mare sumă din prejudiciile produse prin evaziune

Aproape 2 mii de dosare soluţionate, dintre care 42 de cazuri complexe. Un prejudiciu constatat de 110 milioane de lei, dintre care 30 de milioane au fost recuperate. Sunt statisticile care demonstrează de ce poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au fost anul trecut cei mai buni din ţară.

Bilanţul SICE pe 2014
- 1970 de dosare soluţionate
- 42 de cazuri complexe
- 109,9 milioane de lei prejudiciu
- 30,3 de milioane de lei recuperate

"Sunt indicatori de performanţă stabiliţi de la începutul anului trecut la nivel naţional, iar din acest punct de vedere colegii mei de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au obţinut primul loc în ţară", susţine chestorul-şef Liviu Popa, comandantul Poliţiei Bihor.

În cele mai multe cazuri, evaziunea fiscală era făcută prin înregistrarea de achiziţii fictive de mărfuri și servicii, prin contrabandă cu ţigări ori prin folosirea unor societăţi fantomă pentru pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare.
Cel mai mare dosar investigat în 2014 de poliţiştii bihoreni de la "Economic" a fost cel al unei reţele de evaziune cu produse din carne. În cadrul anchetei, au fost arestate patru persoane, printre care şi un preot, despre care poliţiştii spun că era implicat în crearea unui circuit evazionist. Prejudiciul în acest caz a atins două milioane de euro, iar şapte persoane au fost trimise în judecată.

În total, anul trecut au fost destructurate 14 grupări de evazionişti, au fost date 312 amenzi şi au fost arestate sau reţinute 32 de persoane.

În ultimii cinci ani poliţiştii bihoreni de la Serviciul de Investigare a Crimelor Economice au depistat un prejudiciu adus bugetului de stat de 970 de milioane de lei din care au fost recuperaţi 83 de milioane de lei.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş