Propunerile pentru legea electorală, susţinere totală

Data publicării:
parlament

Politicienii bihoreni susţin revenirea la sistemul de alegere în două tururi a primarilor şi şefilor administraţiilor judeţene, dar şi reducerea numărului de senatori şi deputaţi

„Ideea este să se rămână pe uninominal la Senat, dar cu o limitare la doi senatori se vorbeşte pe judeţ şi pe listă la deputaţi", susţine Cristian Bodea, senator PNL de Bihor.

„Chestiunea cu redusul numărului de parlamentari: PSD sau mai exact USL a avut depus în Parlament un proiect de lege înainte de alegerile în 2012, proiect contestat de cei din PD, care azi sunt liderii PNL", explică Ioan Mang, preşedintele PSD Oradea.

O reducere a numărului de parlamentari ar fi mult mai eficientă şi ar fi mult mai productivi. Iar în ceea ce priveşte alegerea primarilor şi a preşedinţilor CJ, cred că ar fi mult mai democratic", consideră Gavrilă Ghilea, senator PNL de Bihor.

UDMR susţine aceste modificări ale legii electorale, după ce s-a opus schimbărilor propuse în anii 2000.

„Am fost împotrivă şi a fost nevoie de 10 ani de experimente pe ţară să recunoşti la televizor că a fost greşit", spune Odon Szabo, deputat UDMR de Bihor.

La câteva ore de la solicitarea PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a convocat pentru miercuri o sedinţă de lucru a Comisiei comune a pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.

Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Editor montaj: Zoltan Bozsodi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri