Sari la conținut

Rezervaţie unică în Europa, nedorită de nimeni

Pământ şi nisip. Este tot ceea ce a mai rămas din renumita rezervaţie naturală Lacul cu nuferi termali din Băile 1 Mai.

"Acolo vorbim de o catastrofă ecologică", spune, cu tristeţe, Adrian Gagiu, muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

Nu cu foarte mult timp în urmă în zonă era un lac mare, plin cu peşti dintr-o specie unică în lume, roşioara lui Racoviţă, şi de o specie de melci, la fel - unică în lume. Iar pe luciul apei pluteau sute de nuferi termali. Acum este o simplă baltă.

Anul trecut, specialiştii au salvat câteva exemplare din peştii Roşiorii lui Racoviţă şi câţiva melci termali, pe care acum îi cresc în acvariile de la Muzeu. În această primăvară au dus înapoi în lac o parte din pui obţinuţi în captivitate în speranţa repopulării.

Nimeni nu aştepta la un asemenea dezastru.

Aşa că muzeul vrea să scape de custodia rezervaţiei. În urmă cu o lună a solicitat Ministerului Mediului rezilierea convenţiei de custodie. Asta pentru a nu se mai alege cu o amendă, ca cea de anul trecut, de 50 de mii de lei.

"În condiţiile în care resursa primară a ecosistemului, apa geotermală din zăcământul hidrogeotermal din sistemul Oradea- Felix- 1 Mai, este tot mai precară, muzeul nu-şi mai poate exercita obligaţiile din convenţia de custodie cu Ministerul Mediului", a precizat Adrian Gagiu.

Anul trecut au fost făcute peste o sută de controale în zonă pentru a fi găsite foraje ilegale. Şase au fost identificate, iar acum se judecă în instanţă. Prefectul a propus o intervenţie de decolmatare a porţiunii unde apa termală izvorăşte, însă...

"Nu am primit avizul de la Academie, din acel moment nu am mai avut altă variantă pentru a interveni acolo. Suntem condiţionaţi de faptul că fiind Sit Natura 2000 e în custodia Academiei Române, nu putem interveni dată fiind legislaţia în vigoare", explică Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor.

Nimeni nu îşi doreşte o rezervaţie pe moarte, chiar dacă e unică în Europa. Singura instituţie care ar mai fi dispusă să încerce e Universitatea din Oradea.

"Dar condiţionat, din toate punctele de vedere: financiar şi din punctul de vedere a tot ceea ce înseamnă sprijinul din partea organismelor care se ocupă de disciplina distribuirii resurselor minerale", precizează Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.

Custodia rezervaţiei se va atribui prin licitaţie publică. Singura ei şansă de supravieţuire pare a fi limitarea cantităţii de apă termală extrasă din zonă, cantitate de altfel ţinută în secret de cei care gestionează resursele subsolului.

Reporter: Andrea Crişan
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş