Românii din Ungaria, antreprenori în ţara natală prin programul Start Up Diaspora

Data actualizării: Data publicării:
diaspora

Românii stabiliţi în Ungaria sunt chemaţi să devină antreprenori în propria lor ţară. Programul Start Up Diaspora le oferă şansa să dezvolte afaceri în România cu ajutorul unor finanţări de până la 40 de mii de euro pentru fiecare idee eligibilă. Banii vin din fonduri europene, iar cei înscriși în program vor învăţa de la profesionişti cum să-şi elaboreze planurile de afaceri.

De aproape 20 de ani, Endre Venczel locuieşte în Budapesta. A plecat să studieze în capitala Ungariei şi a rămas acolo. Acum, însă, e încântat de șansa de a reveni acasă, oferită prin programul Start Up Diaspora.

"Mi-a zis un prieten de program şi după cinci secunde m-am hotărât pentru că am părinţii pe acasă, în Bihor, Săcuieni şi am zis că dacă e o posibilitate să venim mai aproape, de ce să nu o facem?", spune Endre Venczel.

În străinătate, bărbatul lucrează în domeniul distribuţiei filmului și își dorește să facă același lucru și în România.

"Am pornit o afacere, un fel de cinemobil, şi asta ar fi ideea cu care aş porni în acest program. Instabilitate poate să fie şi în Ungaria - nu, nu mă sperie."

Tot în Ungaria, dar foarte aproape de granița cu România s-a mutat acum 10 ani și Laura Brusturean. Acum vrea să pornească o afacere pe cont propriu, în țara natală, cu ajutorul programului dedicat Diasporei.

"Mie, sincer, ce mi-a plăcut e că te învaţă ceea ce sa faci, pentru cp nu cunoşti multe. Suntem la început de drum şi nu cunoaştem. Obstacole sunt oriunde şi cred că merită încercat", consideră Laura Brusturean.

Specialiștii spun ca românii de peste hotare au șanse să-și dezvolte afaceri de succes în țara natală, datorita experienței dobândite în străinătate.

"Se porneşte de la prezumţia că cei care au plecat, au plecat cu un motiv, de obicei economic sau financiar, şi deja sunt persoane sau sunt chiar grupuri de oameni care au acumulat o experienţă destul de mare în domeniul afacerilor", explică Magor Kadar, expert comunicare şi relaţii publice.

Programul se adresează doar românilor care pot dovedi că locuiesc, legal, de cel puțin 12 luni în Ungaria. Afacerile vor putea fi dezvoltate ulterior doar în orașele din regiunile de nord-vest și centru. Se pot înscrie cel mult 260 de persoane, din care 32 vor fi declarate câștigătoare.

"Ei vor înfiinţa nişte întreprinderi mici, care vor putea fi subcontractori firmelor care din lipsa forţei de muncă decid să externalizeze anumite servicii sau lucrări, iar pe de altă parte membrii familiei acelor persoane care se întorc se vor angaja", susţine Andras-Gyorgy Edler, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna.

Programul Start Up Diaspora este finanţat în cadrul Programului Operativ Capital Uman şi este implementat de către Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri