Sari la conținut

Sezon slab pentru proprietarii de pensiuni din Arieşeni

Puţina zăpadă care a căzut în ultimele zile şi vacanţa şcolară au umplut pârtiile din Arieşeni. Dar până acum staţiunea a fost mai mult goală.

"Pentru vacanţa şcolară am venit, este frumos, vremea e superbă, cazarea bună."

Administratorii de pensiuni spun că sezonul de ski din această iarnă a fost foarte slab pentru că mulţi dintre turişti au anulat rezervările din cauza stratului subţire de zăpadă. Doar 20-30% este gradul de ocupare al staţiunii când nu este vacanţă.

"Foarte mulţi renunţă la rezervări; deşi le fac din octombrie-noiembrie şi cu 2 săptămâni înainte sună şi spun: noi pentru zăpadă venim. Dacă nu este, nu ne puteţi reprograma?", spune Ina Varga, administratorul unei pensiuni.

"Nu se poate trăi din veniturile care sunt aici pentru că zăpada a fost slabă; la început s-a distrus echipamentul complet. Să înceapă Iarna pe 15 noiembrie şi să ţină până la sfârşitul lui februarie, altfel nu faci nimic", explică Rovin Lup, proprietarul unui magazin de închiriere a echipamentelor pentru pârtie.

Nici instalaţiile de urcare a schiorilor pe pârtii nu au funcţionat aşa cum ar fi trebuit.

"În această iarnă, în perioada Crăciunului şi Revelionului nu a fost suficientă zăpadă să funcţioneze şi pârtia cu telescaun din spate a pornit mai târziu", povesteşte Adrian Varga, administratorul telescaunului din Arieşeni.

Singurii care se bucură de numărul mic al turiştilor sunt salvamontiştii care spun că numărul accidentărilor a scăzut în lipsa turiştilor. Dacă nu va ninge suficient în perioada următoare, organizatorii spun că există riscul ca serbările zăpezii, eveniment programat în weekendul 13-15 februarie, să fie anulate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş