Specialiști în piața muncii: Patronii se feresc să angajeze persoane cu dizabilități

Data actualizării: Data publicării:
angajari dizabilitati

Angajatorii evită să angajeze persoane cu dizabilităţi. Asta chiar dacă beneficiază de facilități fiscale ori de sprijinul unor asociații care se ocupă de persoanele cu handicap. Este concluzia specialiștilor din domeniu, care susțin că unii candidați cu diferite grade de handicap au nevoie de asistenţi pentru a se acomoda ori pentru a putea munci câteva ore pe zi. Alţii sunt mai norocoşi: patronii i-au primit înapoi, deși au suferit accidente care le-a afectat capacitatea de lucru.

Iulian Stan lucrează de 11 ani ca IT-ist la o firmă din Oradea. În 2012, în urma unui accident de motocicletă, şi-a fracturat coloana şi a rămas imobilizat în scaun cu rotile. După trei luni de concediu medical s-a întors la muncă şi este unul dintre cei mai productivi angajaţi ai companiei.

“Foarte important, pentru că te ajută socializarea foarte mult; nu stai închis în casă cu gândurile de imobilizat. Plus partea financiară te ajută mult şi moral, pentru că te susţii singur”, spune Iulian.

Pe lângă slujbă, Iulian se implică și în acțiuni de caritate: „Oferim o masă caldă în fiecare sfârşit de săptămână pentru aproximativ 50 de persoane aici, în Oradea.”

Cazul lui Iulian Stan este unul fericit. În Bihor există sute de persoane cu dizabilităţi care nu îşi găsesc un loc de muncă. Unele au mai lucrat şi își doresc să o facă în continuare, chiar dacă e vorba de slujbe cu jumătate de normă.

“La geamuri am lucrat, am şters scaune. La curăţenie aş mai vrea”, spune un candidat.

“Am lucrat ca şi ajutor de bucătar. A fost bine, câştigam bani, bonuri de masă. Am lucrat la patru ore”, completează o femeie.

Totuși, firmele sunt reticente când vine vorba de angajarea unor persoane cu dizabilități. Asta chiar dacă au parte de facilități fiscale și de sprijinul unor asociații.

“Le spunem că îi sprijinim, discutăm cu beneficiarii, stăm o perioadă să îi supraveghem. Angajatorii când văd că trebuie să angajeze o persoană cu dizabilităţi trag un pas în spate”, spune Monica Oros, asistent social.

“Există facilităţi de care pot beneficia atât în ceea ce priveşte subvenţia pentru locul de muncă al persoanei cu dizabilităţi, cât şi a unor beneficiii pentru adaptarea locului de muncă”, explică Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociaţiei de Scleroză Multiplă.

Adaptarea şi integrarea persoanelor cu dizabilități pe piaţa muncii au fost temele unui eveniment desfășurat miercuri dimineaţă la Liceul Don Orione din Oradea. Șapte asociaţii de profil au încercat să identifice soluţii în acest scop, iar studenții Facultăţii de Kinetoterapie au organizat jocuri sportive pentru cei cu probleme.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri