Ştrandul vechi din Satu Mare, o grămadă de ruine

Data publicării:
strand Satu Mare

Altădată locul preferat de relaxare al localnicilor, vechiul ştrand din Satu Mare a ajuns acum o ruină. Situația juridică neclară a terenului, dar și nepăsarea autorităților au contribuit la cucerirea bazinelor de către buruieni și transformarea clădirilor în focare de infecție.

"Ne aflăm pe una din aleile vechiului ştrand. Zona este neîngrijită, sufocată de vegetaţie şi de mormane de gunoaie aruncate la întâmplare", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

O parte din ştrandul unde sătmărenii se relaxau înainte de 1989 arată dezolant. Din clădirile care odată adăposteau magazine şi restaurante au rămas doar ruinele; bazinul nu se mai vede de buruieni, iar prin curte se plimbă câinii vagabonzi. Localnicii au mai rămas doar cu amintirile.

"A fost piscină, dincoace a fost şi discotecă. Era mai altfel, dar acum (...) lumea tot a lăsat baltă. "

"Era o atmosferă foarte plăcută. Era pentru copii bazin mic, pentru adulţi Someşul."

În timp ce unii localnici abia își aduc aminte cum arăta locul de agrement, cei născuți după anii '90 nu au apucat să pășească în interiorul vechiului ștrand.

"Da, îmi aduc aminte că făceam scaldă şi în Someş, dar de ştrand nu am apucat să prind partea aia."

"Era aranjat, ştiam că este un bazin de înot şi acolo sau chiar două, nu mai ştiu, e foarte demult. Nu am mai fost în ultimii douăzeci de ani, cred, sau chiar mai mult nu am fost, nu ştiu."

În 2008 o mare parte din terenul pe care funcţiona ştrandul a fost concesionată unui om de afaceri. Acesta a investit şapte milioane de euro în reabilitarea unei zone cu şase bazine, însă terenul de peste dig, cunoscut ca zona inundabilă a Someşului, a rămas neîngrijit.

"În zona inundabilă s-au revendicat de mai mulţi proprietari şi s-au întăbulat terenurile. Vă daţi seama că în situaţia actuală nu pot să construiesc pe terenurile oamenilor, nu?", a declarat pentru Digi24 Oradea Beniamin Ţânţaş, concesionarul unei părţi din terenul ştrandului.

Autorităţile locale nu au dorit să comenteze situaţia actuală a ştrandului aflat, până acum 10 ani, în proprietatea statului.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri