Sari la conținut

Târgul meşteşugarilor, în ajun de Sfântul Ilie

An de an, în preajma sărbătorii sfântului Ilie, Oradea găzduieşte unul dintre cele mai mari târguri destinate meşteşugurilor tradiţionale. Cei care au venit în acest an spun însă că arta lor nu le mai permite să trăiască. Vizitatorii sunt mulţi, dar prea puţini mai plătesc pentru a avea în casă un obiect realizat manual. Cei mai mulţi invocă preţurile mari.

"Multa lume da banii pe haine scumpe şi nu apreciază valoarea acestor obiecte şi cred că în timp asta va fi adevărata valoare."

Maria Zapca a deprins tainele cusutului de mână de la mama sa. Spune că acum abia mai poate trăi din vânzarea obiectelor al căror meşteşug riscă să dispară în anii următori.

"Lucrurile, pe viitor, care le vedeţi acum la meşterii populari le vom vedea doar în poză. Vom ajunge să ne ducem la chinezi, să cumpărăm haine chinezeşti şi o să cântăm noi suntem români!"

"Preţul nu reprezintă valoarea obiectelor noastre pentru că valoarea lor este cu mult mai mare. Preţurile sunt după puterea de cumpărare şi pensiile românilor. Ceea ce dau cu 300 de euro la Paris, nu reuşesc să dau în ţară cu 300 de lei", dezvăluie Adam Curta, iconar.

La târgul meşterilor populari din Oradea au venit 140 de artizani. Este cel de-al 21-lea an în care meşterii cei mai vestiţi din România expun la acest târg rodul artei lor.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop