Tiroliană și via ferrata, în ultimul weekend cu vreme de toamnă în Apuseni

Data actualizării: Data publicării:
tiroliana la munte6

Curajoșii care nu pot sta departe de adrenalină și natură, copii și adulți, s-au cățărat pe stânci cu ajutorul cablurilor din oțel și au simțit adrenalina pe tiroliană. Totul s-a întâmplat în Defileul Crișului Repede, în Șuncuiuș, la doar 60 de kilometri de Oradea.

Echipați cu cască și echipament special, cei mici s-au aventurat pe un traseu de via ferrata creat special pentru ei.

"- Trebuia să mă țin de stâncă și să mă trag.
- E greu?
- Nu", spune un băiețel.

"- Am mai fost și mi-au spus cum trebuie să fac.
- Cum trebuie să faci?
- Să mă uit în sus, să mă țin de cablu și să bun carabinele sau cum se cheamă", spune alt curajos.

"E un traseu frumos pentru copii, are 20 de metri înălțime. Este o miniatură față de o via ferrata. Un membru de la noi de la club asigură de jos cu coardă și este cu dublă asigurare, deci să știe toți părinții că e foarte sigur, nu se poate întâmpla absolut nimic", dă asigurări Sebastian Lascu, de la Club Cassio Montana.

Cei mari s-au bucurat de o tiroliană cu o lungime de 30 de metri, la căpătul căreia s-au cățărat pe un traseu de via ferrata de dificultate medie, cu o lungime de 150 de metri și o diferență de nivel de 80 de metri.

tirolina la munte7
tirolina la munte7

"Când ajungi sus chiar e o senzație foarte frumoasă, să faci poze, să arăți după aceea mai departe, să convingi pe alții să vină. E spectaculos", a remarcat un turist.

Cei care vin în zonă pot face plimbări, pot vizita peșteri și se pot caza pentru 170 de lei pe noapte la o pensiune aflată la câțiva metri de traseul de via ferrata. Proprietarii îi așteaptă cu mâncare tradițională și specialități.

"După rețete tradiționale învățate de la bunicii noștri am pregătit pentru turiști gemul de prune, după rețeta făcută la ceaun, pe foc. Am pregătit pachețele cu miez de nucă, nucii sunt din zonă, din grădinile noastre sau gem de măceșe", spune Georgeta Lascu, administratorul unei pensiuni.

Pentru a ajunge la Șuncuiuș, mergeți pe Drumul Național 1 de la Oradea în direcția Cluj-Napoca, iar în dreptul localității Topa de Criș virați la dreapta și mai mergeți încă zece kilometri.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri