Tradiții indiene, la Oradea | Dans şi muzică tradiţionale la Festivalul Namaste

Data actualizării: Data publicării:
festival namaste

Orădenii au avut parte de un spectacol inedit, în care au putut vedea ce înseamnă India autentică. Dansuri sacre și muzică tradițională au fost interpretate, miercuri, de opt artiști din India cu ocazia festivalului Namaste. Evenimentul, ajuns la cea de-a X-a ediție, i-a încântat pe cei prezenţi.

Festivalul a început cu un recital de muzica tradiționala indiana, interpretat de trei artiști din Mumbai.

"Muzica tradițională indiană este o muzică spirituală, e bazată pe Raga și aşa ne exprimăm sentimentele", explică Bhaskar Das, artist.

"Muzica indiană clasică are o structură fixă, dar apoi poți improviza pe acea structură", susţine Sandip Banerjee, artist.

Seara a continuat cu mai multe dansuri sacre, puse în valoare de frumusețea costumelor și grația dansatoarelor. De la machiaj pâna la coafura și costume, fiecare detaliu are importanța.

"Folosim mătase, care e un material tradițional pentru sudul Indiei. Piesa aceasta este din mătase. Machiajul este exagerat intenționat, pentru că spectatorii trebuie să îți vadă ochii, expresiia ochilor, sprâncenele, buzele", spune Vyjayanthi Kashi, artistă.

Spectatorii au fost încântați de acest spectacol.

"Eu sunt jumătate de acasă în India și m-am bucurat atât de mult să vorbesc cu ei să vorbim despre locurile în care mâncam, despre locurile în care ne bucuram de mirodeniile Indiei, despre acasă la mine", susţine Claudia Ignat.

"Este un eveniment rar pentru publicul român, într-adevăr, pentru că nu sunt alți organizatori care să aducă artiști din India. E un eveniment sprijinit chiar de Ministerul Culturii din India, de ambasadă, deci e o ocazie rară pentru publicul român de a se întâlni cu muzica și dansul autentic din India", a declarat Iuliana Nălățan, organizator.

Aceasta este a X-a ediție a festivalului Namaste, care se desfășoară în șase orașe din România.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri