Turneu de baschet în scaun cu rotile, în Oradea

Data actualizării: Data publicării:
baschet scaun2

Cel mai important turneu de baschet adaptat din România s-a desfășurat în weekend, la Oradea. La a 13-a ediție a Turneul Internațional de Baschet în Fotoliu Rulant „Maria" au fost prezente echipe din Germania, Polonia, Bosnia şi România. Nevoiți să se retragă din viața sportivă din cauza unor dizabilități fizice, participanţii au găsit voința să lupte pentru pasiunea lor.

baschet scaun2
baschet scaun2

Marc Westermann a jucat baschet timp de 30 de ani, însă nu a mai putut continua din cauza unor probleme la coloană și la genunchi. Nu a renunţat, însă, la acest sport, așa că acum 7 ani a început să practice baschetul din scaunul cu rotile.

"Este mult mai dificil, pentru că ești într-un scaun cu rotile și trebuie să și joci în același timp. Așa că e mult mai greu decât baschetul normal", spune bărbatul.

De cele mai multe ori, jucãtorii trebuie sã gãseascã singuri sprijin financiar, pentru cã autoritãțile nu alocã fonduri pentru acest sport.

"În țara noastră, în Polonia, e foarte greu să găsești sprijin financiar de la autorități, nu ne este plătit nici măcar transportul, așa că a fost nevoie să mă autofinanțez", susţine Krzysztof Zielinski, jucător din Polonia.

Însã dincolo de dificultãțile fizice ori materiale, pasiunea este ceea care îi motiveazã pe sportivi.

"Mai mult decât competiția în sine, ne place să fim aici, să îi cunoaștem pe cei care trăiesc în acest oraș frumos și ne vom întoarce ori de câte ori vom fi invitați", dă asigurări Igor Ignatovic, jucător din Bosnia-Herțegovina.

Turneul Internațional de Baschet în Fotoliu Rulant „Maria" este singurul eveniment de baschet adaptat din România şi este organizat de o asociație non-profit din Oradea. Anul acesta au participat patru echipe din România, Germania, Polonia şi Bosnia-Herțegovina. Ultima a şi câştigat competiţia.

"Trebuie să ținem seama de necesitățile acestor oameni, adică, în primul rând, trebuie să aibă accesul în orice edificiu în care intri, începând cu sala de sport, cât și hotel", susţine Viorel Carțiş, organizatorul competiției.

Turneul de baschet adaptat s-a aflat anul acesta la cea de-a XIII-a ediție.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri